Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Неделино обяви частично бедствено положение заради недостига на вода

Снимка: Радостина Чернокова

Трети ден жителите на 5 населени места в община Неделино са без вода. Заради това общината обяви частично бедствено положение. Без вода са жителите на кметствата Дуня, Върлино, Върли дол, Кундево и Гърнати, където е замръзнал водопроводът.

В един от трите каптажни водоема на Върлино преди минути беше изсипана петтонна цистерна с вода като предварително е направена дезинфекция на съда и водоема. С пет тона вода ще бъде захранен и водоема в Дуня.

Проблемът с водата в района на Неделино е от години. Той се задълбочава  и от продължителното засушаване през лятото. Над 140 дни не е паднала капка дъжд, а сега само два пъти е валял сняг и то оскъдно. Така количествата вода, които влизат във водоемите е недостатъчно и не отговаря  на нуждите на потребителите. Водопроводът е на 50 години. На места той е с етернитови тръби и дава 60 процента загуба на вода. Необходима е спешна подмяна на водопроводната мрежа. Община Неделино е внесла проект в държавен фонд "Земеделие" по Програмата за развитие на селските райони, който очаква одобрение.


Повече по темата ще научите от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.