Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР: Хората да избягват пътувания в края на седмицата

В четвъртък и петък се очакват големи снеговалежи, в събота и неделя - до минус 20 градуса

| обновено на 03.01.17 в 17:34
Снимка: Иванка Петрова

След снежната блокада на магистрала "Тракия" в навечерието на Новата година, МВР излезе с призив към шофьорите заради очакваните сняг и студ в края на седмицата.  Дни преди края на седмицата, когато се очакват сериозни бури и снеговалежи, от МВР излязоха с призив към хората у нас да не пътуват с автомобил, освен ако не е наложително. Пред "Хоризонт" началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски обясни:

На водачите, ако не им се налага, по възможност да избягват пътувания в тези дни - четвъртък и петък, когато се очакват големи снеговалежи. Също така в събота и в неделя се очаква температурите да паднат рязко до минус 20 градуса. Ако не се налага пътуване, нека водачите да избягват такова пътуване.

Заради ниските температури и снегът, от главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясниха, че и пешеходците и шофьорите трябва да спазват редица правила, за да не попаднат в снежния капан. Стефан Стефанов от пожарната уточни:

Хората, които ще се движат пеша между населени места, когато имаме обилен снеговалеж и намалена видимост и виелици, бихме препоръчали такова движение да се извършва при изключително належащи случаи. По възможност да не се тръгва на път сам, минимум двама човека да тръгнат. Хората, които пътуват с автомобили, първо трябва да проверят техническото състояние на своя автомобил, имат ли изправен, добре зареден акумулатор, съответно зимни гуми с добър грайфер, вериги за излизане от по-тежки ситуации.

Още по темата за очакваните студове - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.