Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Георги Чолаков - майсторът на високото "До"

Петък, 13 януари, от 23.00 часа, по програма "Христо Ботев"

Георги Чолаков в ролята на Неморино в „Любовен еликсир” от Доницети, 1976 г., Манхайм.
Снимка: operasofia.bg
Гост в предаването е тенорът Георги Чолаков - певец с дълга и плодотворна кариера. Той е малко познат у нас, тъй като след 1973 г. пее само зад граница. По-често започва да гостува в България през 90-те.
Завършва с отличие Консерваторията в класа на Лиляна Жабленска от школата на проф. Христо Бръмбаров. Първият му ангажимент е в град Гьорлиц, Германия, където пресата го нарича „майсторът на високото „ДО“ и „чудото от Гьорлиц“. Член е на Софийска опера от 1968 г. до 1973 г. Помнят се превъплъщенията му на Херцога в „Риголето“ от Джузепе Верди (с Цветанка Аршинкова – Джилда и Стоян Попов – Риголето), Рудолф от „Бохеми“, с Райна Кабаиванска ( заедно пеят в Германия, в оперния театър на Висбаден), Едгардо в „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети, певецът в „Кавалерът на розата“ от Рихард Щраус, постановка на световно известния тенор Димитър Узунов, Алфред от „Травиата“ на Верди с Дарина Такова, Густаво в „Бал с маски“ от Верди с Цветелина Василева. С "Риголето" Георги Чолаков става лауреат на третия Международен конкурс за млади оперни певци в София.
 От 1973 г. Георги Чолаков пее в Австрия, Швейцария и Германия.От 1977 г. е ангажиран като първи тенор в Deutsche Oper am Rhein в Дюселдорф. В Париж участва в записа на Френското радио в зала „Олимпия“ на операта „Война и мир” от Прокофиев под диригентството на Мстислав Ростропович, заедно с Галина Вишневская, Никола Гюзелев и Николай Геда. За Френското радио записва операта „Опричник“ от Чайковски, в Берлинското радио със сопраното Елка Мицева прави запис на операта „Мадам Бътерфлай“ от Пучини, под диригентството на Руслан Райчев.. Участва още в цялостни записи на "Халка" от Монюшко в Лайпциг и "Нерон" от Маскани в Антверпен.
Като композитор Георги Чолаков е член на немската организация GEMA, автор е на канцонети, мюзикъл и славянски реквием.
Преподаването също е част от живота на артиста още от самото начало. В момента все още активно работи с млади тенори от България и Германия.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдбата на Яворов в музикална драма

Световната премиера на музикалната драма "Стон или трагедията на Яворов" на Националния дворец на културата и Държавна опера - Стара Загора е на 2 юни на сцената на театър "Азарян". Това е най-новото произведение на композитора Любомир Денев. Либретото е на Бойко Илиев, режисьор е Огнян Драганов, а сценографията и костюмите са на Денис Иванов...

публикувано на 02.06.23 в 15:23

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2023 г.

1 юни 3.00 часа – Джон Дауланд (1563-1626), Остави ме да живея в мрака (In Darkness Let Me Dwell). Изпълняват Патрик Тери (контратенор) и Андрей Лебедев (лютня). 3.05 часа – Томас Адес (р.1971), Видима тъмнина (Darkness Visible). 3.12 часа – Фредерик Шопен (1810-1849), Мазурка в Си бемол мажор, оп. 17 № 1. 3.14 часа – Томас Адес (р.1971), Мазурка, оп...

публикувано на 31.05.23 в 16:24

Орландо ди Ласо – първенецът на музикантите

Славата на франко-фламандския композитор Орландо ди Ласо (ок. 1532-1594) през Ренесанса е толкова голяма, че е надмината като че ли единствено от продуктивността му. Автор на над 2000 творби, той е наричан от съвременниците си "първенец на музикантите", а освен това е и забележителен певец, за когото съществуват легенди, че е притежавал толкова..

публикувано на 30.05.23 в 09:40

"Веселите Владигерови" играят на джаз

Трио" Владигерови" е джаз състав в който заедно свирят двама братя и една сестра – Екатерина (пиано), Константин (пиано и кларинет), Александър (тромпет, флюгелхорн). Макар да са носители на огромно музикално наследство и с удоволствие да изпълняват композициите на дядо си Панчо и баща си Александър, тримата често избират да се заиграят с музиката, да..

публикувано на 29.05.23 в 15:36

"Крадливата сврака" от Джоакино Росини – коментар на оперния творец на преобърнатата историческа действителност

Пернат крадец, невинна слугиня, осъдена на смърт и корумпиран властен политик – това са главните герои на сериозно комичната опера на Росини, чиято увертюра с барабани и соло на обой е едно от най-известните произведения в историята на музиката. La gazza ladra (Крадливата сврака) се развива във време на големи социални катаклизми в Европа...

публикувано на 27.05.23 в 08:10