Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима българи с престижни награди в конкурса "Дебют Берлин 2017"

Камерната зала на Берлинската филхармония
Снимка: berliner-philharmoniker.de

Стилиян Киров спечели първа награда в категория "Дирижиране", а Надежда Цанова - пиано и Лия Петрова - цигулка бяха отличени с трета награда в своите специалности на Втория международен концертен конкурс "Дебют Берлин 2017".

Състезанието има за цел да даде шанс на млади таланти, като подкрепи концертната им кариера и популяризира дейността им. Наградените в петте различни категории: цигулка, виолончело, пиано, дирижиране и композиция получават възможността да свирят в легендарната камерна зала на Берлинската филхармония, тази година в партньорство с Германския национален оркестър. Наградите бяха определени от пет различни журита. Председатели на журитата в категориите с българско участие бяха съответно диригентът Михаил Юровски, пианистът Виталий Самошко и цигуларката Наталия Пришепенко.

Церемонията по награждаването на победителите в конкурса "Дебют Берлин 2017" ще бъде на 2 юни в камерната зала на Берлинската филхармония. Стилиян Киров и Иван Нуньо Гереро (носител на втора награда) ще дирижират Германския национален оркестър, а солисти ще бъдат носителите на първи награди при инструменталистите: Михали Береч - пиано, Елинор д`Мелон - цигулка и Каролина Йоман - виолончело. Българският диригент ще представи и творбата на победителя при композиторите - Иджи Уан.

Стилиян Киров живее и работи в САЩ. Наскоро той получи ново назначение - като музикален директор на Илинойската филхармония. Той ръководи още Symphony in C в Ню Джърси и Симфоничния оркестър на Бейкърсфийлд в Калифорния.

Надежда Цанова наскоро спечели Гран при на конкурса "Музиката и земята" в София, в дуо с тромпетиста Петър Македонски. Заедно пожънаха успех и с изпълнението на Концерт за пиано и оркестър №1 от Шостакович в зала "България" на 15 май като солисти на Нов симфоничен оркестър под диригентството на Герган Ценов. През юли й предстои участие в специалния Пиано ден в рамките на фестивала "Дни на класиката в Балчик".

Лия Петрова спечели престижния международен конкурс "Карл Нилсен 2016" и има много престижни концертни участия по световните сцени - в края на миналата година направи и турне в Япония с камерния ансамбъл "Софийски солисти". В момента е в подготовка неин самостоятелен компактдиск, а на 27 май ще свири в зала "България" като част от проекта "Жените в музиката" на диригентката Любка Биаджони и нейния оркестър "София Симфоникс".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14