Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов запис в БНР: Петър Македонски и Надежда Цанова с музика от Хиндемит

Петър Македонски и Надежда Цанова

В средата на месец януари Петър Македонски и Надежда Цанова записаха за БНР Соната за тромпет и пиано от Паул Хиндемит.

Оттогава до днес дуото успя да изнесе концерт в Казанлък, където тромпет не е звучал в последните поне 15 години, да спечели Гран при на конкурса „Музиката и земята“ в София, изпълнявайки именно тази соната, а на 15 май публиката в столичната зала "България" аплодира двамата млади музиканти като солисти на Нов симфоничен оркестър  под диригентството на Герган Ценов в Концерт за пиано, тромпет и струнен оркестър опус 35 от Дмитрий Шостакович.

Това е едно от най-сериозните произведения (за тромпет) - на всички международни конкурси е задължително произведение и е голямо изпитание да се изсвири тази Соната.(...) За мен е изключително удоволствие, че Надежда се съгласи да работим пак заедно и смятам, че имаме какво да покажем, разказа Петър Македонски.

Не винаги със всеки отделен инструменталист се получава добър ансамбъл, докато мисля, че с Петър за три-четири седмици можахме да се справим много добре и изнесохме прекрасен концерт (в Казанлък). Така че смятам, че го има това нещо, което прави ансамбъла добър, убедена е Надежда Цанова.

Чуйте какво споделиха Петър Македонски и Надежда Цанова в рубриката „Нов запис“ на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". В звуковия файл можете да чуете също и част от Сонатата за тромпет и пиано, записана от дуото в Първо студио на БНР в началото на 2017 г. В звукозаписния екип са Мирослав Данев и Вяра Еврова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14