Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският студент Георги Джаров спечели специалната награда на конкурс по архитектура в Италия

БНР Новини
Момент от награждаването на Георги Джаров.

Българският студент Георги Джаров спечели специалната награда на международен конкурс по архитектура организиран от Италианската асоциация за осветление с подкрепата на италиански университети по архитектура, областни и общински управи,сдружения на архитекти и водещи индустрии.
Под надслов Riprenditi la città (Възвърни града) в смисъла на светлината и нейното значение в градските условия свързани с вътрешната и външна архитектура и необходимостта от социално общуване, конкурсът се провежда за четвърта поредна година. В настоящото издание главни герои бяха младите хора, светлината и града. Кандидатите от Швеция, Швейцария, Казахстан, Япония, Китай, Италия и други страни, бяха разделени на три възрастови категории: до 18, 30 и до 35 години. Всеки един от тях трябваше да представи според регламента видео от 60 секунди на тема „Пространства и светлини” или както е цитиран Уилям Шекспир като мото на надпреварата „Любовта на младите хора не е в сърцето, а в очите” – мисъл в компанията на тази на Франц Кафка, която казва, че младостта е щастлива, защото има качеството да вижда красотата и който запази тази своя способност не остарява никога. Като добавим Стоян Михайловски, че „науката е слънце, което в душите грей”, картината от световната архитектурна университетска надпревара става пълна, излъчваща надежда и вдъхновение.
От 100 проекта, до финала стигнаха 19, а победителите са 9, от които само двама не са италианци. Награждаването се състоя в кметството на Флоренция и съвпадна щастливо с навечерието на празника на Българската просвета и култура, защото сред призьорите се оказа българинът Георги Джаров – студент по архитектура в Политехническия университет в Торино. Той бе отличен със специалната награда „Възпитаване на културата”. Неговият видеоматериал според журито „е ефикасен в своята оригиналност на вложеното послание: няма пространство без светлина, така както тишина без шум”. Наистина, Георги изтъква семпло значението на светлината в конкретен и преносен смисъл: празно тъмно пространство на фона на звук вълнообразно променящ се от невидими удари в тъмнината, като в търсене на изход за самия себе си… Тишина… Екрана осветлява с надпис: „Без светлина, пространството не съществува”. Изненадан и щастлив от успеха, Георги Джаров сподели за БНР значението на това международно признание към него:
Означава много за мен, защото съм участвал у в други конкурси по архитектура, но не съм печелил нищо. Победата сега ми даде възможност да разбера, че все пак качествата на всеки един от нас могат да бъдат оценени в един момент. За мен бе много важна идеята, която представих по мое виждане и то така, че тя се оказа достъпна и ясна за всички. Спечелването на конкурса ми дава нови сили и вяра в моите качества, което е важна стъпка към професионалното ми развитие. Дължа много на родителите си и част от успехът ми е техен. Във връзка с 24-ти май пожелавам на всички учащи се в България, да вярват силно в себе си, защото всеки един ще има своя момент на изява.
Георги Боянов Джаров от Пазарджик (България) – както го представя конкурса, е 25 годишен. Живее в Италия с родителите си от 15 години. От тях знае, че нищо на този свят не идва даром. Това опроверга сега поговорката на българи и италианци за вуйчото владика – т.е. и без него е също възможна светлината в живота.
Проект на Георги Джаров за подредба на музеи ще бъде изложен от края на този месец в Природонаучния музей в Торино.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истина или лъжа

"Фалшификациите съпътстват цялата история на човечеството, мотивите са много и различни и няма нищо ново под слънцето" – казва Иглика Мишкова, куратор от българска страна на изложбата "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите", която може да се разгледа в Етнографския музей в София. Тя е дело на Дома на европейската история, музеят..

публикувано на 17.07.24 в 14:25

Днес е Световният ден на емотиконите и емоджитата

Днес (17 юли) е Световният ден на емотиконите и емоджитата – средства, с които допълваме писменото си общуване в интернет, за да компенсираме поне частично дефицита в комуникацията, породен от липсата на гласа и физическия ни образ. Човек би сметнал, че емоджи, както и емотикон, е дума, свързана с емоции, но всъщност не е така – японска е и..

публикувано на 17.07.24 в 12:46
Марин Георгиев

"Заговорът на мъртвите" – нова мемоарна книга на Марин Георгиев

"От 80-те години на миналия век, когато започнах мемоарите си, до днес са изтекли четири десетилетия, в които се опитвам да побера шест. С всяко от тях растеше и възможността което е било , да бъде казано както е било  – нещо, от което се боим. Позволих си да го направя както предците ни, които наистина са били свободни хора и в свободно, и в..

публикувано на 17.07.24 в 12:10

Деветте слона, които превръщат София в артистична сцена

В разгара на лятната програма за изкуство в града "Девет слона", която продължава до 21 юли в София, в "Нашият ден" разговаряме с нейния куратор Виктория Драганова от пространството Swimming Pool. Английският израз "слонът в стаята" се отнася до онези очевидни неща, за които не говорим – такова е може би изкуството в градска среда. Ето как..

публикувано на 17.07.24 в 11:30

Национална награда "Георги Джагаров" за Боян Ангелов

Съюзът на българските писатели връчи националната литературна награда за патриотична поезия "Георги Джагаров" за 2024 г. на Боян Ангелов. Дни преди рождения ден на поета Георги Джагаров – 14 юли, в писателския клуб "Парнас" се проведе официална церемония за 21-ви път. Началото на тази традиция бе поставено през 2004 г., когато за първи носител  на..

публикувано на 17.07.24 в 11:15