Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

450 години от рождението на Клаудио Монтеверди

Клаудио Монтеверди (1567 - 1643)





На 15 май се навършиха 450 години от рождението на един от великите композитори в историята - Клаудио Монтеверди. По този повод в рубриката "Годишнини" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" проследихме кратки епизоди от биографията и творчеството му.

Прочутият съвременен  музикант Риналдо Алесандрини пише:

Монтеверди живя между два века – XVI и XVII. Кои са  музикантите, негови съвременници, чиято музика  слушаме днес редовно? Качини? Пери? Двамата Габриели? Палестрина? Ласо? Не, тяхната музика се слуша спорадично, по-рядко, почти случайно. С интерес, без съмнение, но не всекидневно. И обратното - може да се храниш с удоволствие  с  Монтеверди всеки ден. И това прави, несъмненно, значителна група меломани. Всъщност, ако се вгледаме назад, Монтеверди е много далеч - 450 години се навършват от рождението му  и 364 от смъртта. Въпреки това неговата музика не изпитва никаква трудност да се впише емоционално (и да направи потресаващо впечатление) на милиони хора от различни социални нива. Това, което ни е останало от творчеството на Монтеверди, е голям брой мадригали, три цели опери и много религиозна музика във всички жанрове. Чисто инструменталната музика не го е интересувала много.

Защо една музика, отдалечена във времето, и преди всичко една форма, вече забравена днес, като мадригала – формата, която Монтеверди облагороди най-много, продължава да бъде още източник на толкова възвишени емоции? Как жалбата на Орфей при смъртта на Евридика, или еротичните сцени между Нерон и Попея успяват да събудят нашите чувства по същия начин като тъжния край на Аида или Мими, или впечатляващата чувствителност на Кармен? Обяснението се крие във факта, че Монтеверди е истински революционер - всъщност той не изобретява нови форми, но ги модифицира по уникален начин. Той създава дълбоки ефекти, вълнуващи силно слушателя.

Чуйте повече за композитора Клаудио Монтеверди и неговото творчество в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14