Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три сгради на римски легионери в крепостта Состра разкри това лято екипът на проф. Иван Христов

| обновено на 09.08.17 в 17:30
Снимка: Пламен Христов

При археологическите разкопки на римската крепост Состра край Троян това лято са разкрити три жилищни сгради, предназначени за военните, от III-IV век, ценни монети и други интересни артефакти. 

Ръководителят на археологическия екип проф. Иван Христов разкри детайли за новите открития, направени при проучването на Состра: 
Цялостно сме проучили три жилищни сгради, които предполагам, че са жилищни сгради на едно пехотно отделение от римската армия – една контуберния. Една много рядка находка – екзагия или теглилка за измерване теглото на златни римски монети.

Повечето от ценните предмети, които са открити на крепостта Состра, са сребърни, бронзови и медни монети, датирани от времето на управлението на император Траян (от 98 до 117 г. от н.е. ) и от по-късен период – до началото на V век:

Имаме една много ценна находка - теглилка за измерване на теглото на златни римски монети. С много точен грамаж. Рядък предмет, което ще рече, че някъде наблизо е имало сграда, където там са се извършвали измервания на скъпоструващи метали и предмети, каза проф. Христов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14