Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатите за директор на НИМ:

Божидар Димитров: Не работя за постове и за слава, а за делото

Вера Бонева: Всички български ученици и студенти трябва да минат през Националния исторически музей

Снимка: БГНЕС


След дълго отлагане тази есен ще се проведе избор на директор на Националния исторически музей. Кандидатите са двама – досегашният проф. Божидар Димитров и проф. Вера Бонева.


Конкурс за нов ръководител на Националния исторически музей не е обявяван от 2007 г. и през последното десетилетие Божидар Димитров заема позицията безсрочно поради липса на новоизбран титуляр.


Едва през февруари тази година служебният министър на културата Рашко Младенов обявява конкурс. До 22-ри март са постъпили две кандидатури – на Божидар Димитров и проф. Вера Бонева, която преподава в Университета по библиотекознание и информационни технологии.


От март насам процедурата по избор на нов директор замира. Според новия министър на културата Боил Банов забавянето на процедурата за избор на ръководител на Националния исторически музей е заради желанието му „препитването“ на кандидатите да бъде предавано на живо по Интернет.  


В отговор на въпрос на Програма „Хоризонт“ за забавянето от Министерството на културата съобщават, че в момента се сформира комисия за провеждане на конкурса. В състава ѝ, който се очаква да бъде ясен през септември, ще бъдат включени и външни експерти.


Божидар Димитров изразява увереност, че ще спечели конкурса и заявява: Аз не работя за постове и за слава.... Работя за делото – нещо да стане.


Димитров е категоричен, че като реалист ще заложи на досегашната си политика, която, по думите му, е „в рамките на реалното“: Моята програма е такава - в рамките на реалното – това, което правим и сега: издаваме книги, правим разкопки и редим експозиции.


Вера Бонева също е изпълнена с ентусиазъм и си поставя задачата да промени досегашните стереотипи и да "отвори" музея:

Музеят е отворен, но недостатъчно… Над 13 млн. лв. е държавната субсидия за българските музеи за тази година, а малко под 2,2 млн. от нея получава Националният исторически музей. Това е около 1/6 от сумата, но мисля, че музеят не върши 1/6 от работата, свързана с опазването и популяризирането на националното ни културно наследство, а би могъл да върши и повече.


Проф. Бонева се обявява и за много по-активна работа с туристическия бранш, така че туроператорите да мотивират посетителите и гостите на София да посещават музея. Според Бонева отпадането на законодателните рестрикции, свързани с извеждането на децата от училище, е шанс, който трябва да се използва:

Всички български ученици трябва да минат през Националния исторически музей, както и всички български студенти. Това е свръх-задача, но не е неосъществима.


Целия репортаж на Мария Филева можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14