Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева в „Сибир” на Джордано

Сопраното Соня Йончева.
Снимка: olyrix.com / Luc Jennepi

На 28 август се навършиха 150 години от рождението на Умберто Джордано - италианският оперен композитор, един от забележителните представители на веризма. В своите опери той умело съчетава ярка емоционалност, лекота и изящество; революционни песни, фолклорни мелодии и танцова музика. Според някои наблюдатели вокалното му майсторство често компенсира драматургичните несъвършенства.
Интересен и като предизвикателство на съдбата е фактът, че Умберто Меноти Мария Джордано е роден в семейство на химик и започва да се занимава с музика против волята на родителите си. През 1882 г. постъпва в неаполитанската консерватория, където учи при Паоло Серао и Джузепе Мартучи. Първата си опера - едноактната опера „Марина”, за конкурса на издателя Едоардо Сонцоньо. Но, уви, заема шесто място от общо 73 представени творби. Победител е Пиетро Маскани със „Селска чест”, а Джордано като най-млад участник привлича вниманието на издателството и те му поръчват сценична творба - операта „Престъпен живот” по драмата на Салваторе ди Джакомо за живота за бедните в неаполитанските покрайнини. В Италия творбата е приета като скандална, но в чужбина жъне успех. През 1894 г. Джордано се премества в Милано и се запознава с Джузепе Верди, с когото се съветва за някои свои съчинения. В това време започва работата си над операта „Андре Шение” - един от неговите шедьоври, донесли му бурен успех.
Следващата му опера „Федора” е посрещната с възторг и до ден днешен е обичана по цял свят, малко по-късно в предаването ще я чуем и ние, но сега ще се насочим към една от късните му творби - операта „Сибир”, създадена през 1903 и преработена през 1927 година. Предлагаме ви съвсем нов запис от Европейския съюз за радио и телевизия на концертно изпълнение на творбата от Фестивала на Радио Франс в Монпелие. Датата е 22 юли 2017, а най-приятното е българското участие в него - Соня Йончева и нейният брат Марин Йончев.  
Операта е по руски сюжет и представлява мелодрама с трагичен финал - историята на куртизанка, която отива в каторгата след своя любим и загива в опита си да избяга. Италианският либретист Луиджи Илика използва някои мотиви от творби на Достоевски и Толстой, от което на места сюжетът напомня руски психологически роман. В текста има кратък цитат на стих от Некрасов, руски думи като „изба”, „водка”, „тройка” и др., както и мелодията „Ей, ухнем”. Премиерата е в Миланската скала на 19 декември 1903 г. и тъй като няма успех през 1927 г. Джордано я преработва.

Действащи лица:
Стефана, куртизанка, сопрано - Соня Йончева
Василий, войник, тенор - Мурат Карахан
Княз Алексис, тенор - Алваро Замбрано
Глеби, сутеньор на Стефана, баритон - Габриеле Вивиани
Никона, икономка на Стефана и кръстница на Василий, мецосопран - Катрин Карби
Иван, слуга на Стефана, тенор - Марин Йончев
Валинов, баритон - Рикардо Фаси
Мискинский, баритон - Жан-Габриел Сен-Мартен
Капитан, бас - Лорен Серу
Каторжници, войници, народ
Смесен хор на Латвийското радио
Национален хор и оркестър на Монпелие - Окситания
Диригент - Доминго Хиндоян.

Съдържание на операта

събота, 16 септември от 20 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Монтеки и Капулети кръстосват шпаги на оперната сцена в Лиеж

Сезонът на Кралската опера на Валония в Лиеж продължи през май с белкантова музика и пет представления на "Капулети и Монтеки" на Винченцо Белини. Шестата опера на бележития сицилиански майстор вижда бял свят по време на карнавалния сезон във Венеция през 1830 г. Белини написва творбата само за шест седмици, изпълнявайки спешна поръчка на импресариото..

публикувано на 16.06.24 в 08:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 юни 2024 г.

16 юни 3.00 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Missa Solemnis (Тържествена меса) в Ре мажор, оп. 123. Изпълняват Луси Кроу (сопран), Ан Халенберг (мецосопран), Джовани Сала (тенор), Уилям Томас (бас), хор Монтеверди и Революционен и романтичен оркестър. Диригент Джон Елиът Гардинър. 4.14 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Клавирно трио в Си..

публикувано на 15.06.24 в 12:05

160 години от рождението на Рихард Щраус

На 11 юни 1864 г. в Мюнхен се ражда композиторът Рихард Щраус. Много трудно е да се определи с кои свои произведения той остава в историята – с оперите, симфоничните поеми или с песните си. Но едно е ясно – посвещава живота си на Нейно величество Музиката и ни дарява в наследство 16 опери, 2 симфонии и 8 симфонични поеми, 2 концерта за валдхорна и над 200..

публикувано на 15.06.24 в 07:55
Максим Цеков

Максим Цеков – австрийският цигулар от български произход

"Лауреатите" е нов музикален проект на Оркестър "Кантус Фирмус", който започна с концерт в началото на седмицата. Публиката се потопи в духа на романтизма чрез мелодиите на Шуберт и Чайковски и новата пиеса за цигулка "Смиляна" от Георги Андреев. Солист и концертмайстор на оркестъра бе едва 23 -годишният Максим Цеков . Той е лауреат от престижни..

обновено на 14.06.24 в 12:33
Орлин Горанов

Орлин Горанов: Музиката е най-висшият език между разумните същества

С неподражаемия си глас и артистична харизма Орлин Горанов вече повече от половин век е на върха на българската музикална сцена. Обичаният от поколения българи певец е в студиото на "Нашият ден", за да говори за предстоящите срещи с публиката и нестихващото творческо вдъхновение. Орлин Горанов ще отпразнува своите "50 години магия" с..

публикувано на 14.06.24 в 11:00