Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БГ фотографи в Москва

БНР Новини
3
Снимка: Ани Петрова

14 български фотографи ще представят древните обичаи на България с изложба в руската столица Москва. Майсторски заснетите кадри ще бъдат подредени от 27 септември в центъра за дизайн и архитектура „Артплей“ в Москва. До 17 октомври т.г. свои работи ще представят Александър Михайлов, Ани Петрова, Анастас Търпанов, Богдан Стойко, Владимир Мачоков, Евгени Димитров, Иван Василев, Йордан Йорданов, Лилия Йотова, Петър Абаджиев, Радила Радилова, Стефан Марков, Тихомира Методиева – Тихич, Цветан Томчев.

Със своите фотообективи те са запечатали неповторима емоция от изпълнението на уникални български традиции като нестинарството, кукерите, надсвирванията с гайди, лазаруване, мъжкото хоро в реката в ледените води на Йордановден, кушия на Тодоровден...

Експозицията е подготвена от Асоциацията на професионалните фотографи (АПФ) в България – неправителствена организация, която работи в областта на фотографията и визуалните изкуства. Вижте и вие част от кадрите, които ще бъдат показани в тази великолепна история на българските традиции.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Полският рапър Куба Данилович, който се чувства по-добре тук

В рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" ви представяме Куба Данилович от Полша . Куба е роден близо до Варшава, но израства в полската столица. От малък Куба се занимава с музика, свири в рок банда в училище и след като завършва заминава за Лондон. Там започва да свири с различни музикални групи, експериментира в различни жанрове и..

публикувано на 12.07.24 в 12:59

Още бургаски жаргон за познавачи и ценители

Може и да изглежда странно, но, когато някой спомене името на град Бургас, това, което си представям, не е морето, рибарските лодки и прочие типично морски работи, а красивите стари къщи от началото на ХХ век в центъра на града – леко занемарени, някои – повече, обрасли със зеленина, огромните дървета в градската градина и, разбира се, красивата..

публикувано на 12.07.24 в 10:17
 Дефиле на участниците

Созопол – където морският бриз прегръща изкуството

В предаването "Нашият ден" отправяме поглед към Созопол, където морският бриз прегръща изкуството. Древният град с поглед към бъдещето за поредна година е сцена за младите творци, които участват в XVIII Международен младежки фестивал-конкурс "Музите" и  IV Младежки арт фестивал "Солинария" . Водещите на програма "Христо Ботев" Божидар Александров и..

публикувано на 12.07.24 в 09:54

Връчиха наградите от международния литературен конкурс "Изящно перо 2024"

Преди дни Салонът на българската култура и духовност в Чикаго официално връчи Грамотите и наградите от международния литературен конкурс "Изящно перо 2024".  Конкурсът "Изящно перо" е по идея на Снежана Галчева от Чикаго, председател на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина и инициатор на Салона за българска култура и..

публикувано на 11.07.24 в 17:30

Предопределено ли е кой ще се огледа в "Огледалото на вярата"?

В 2004 г. генетикът Дийн Хеймер публикува книгата си "Генът на Бога", в която твърди, че съществува ген, който предопределя доколко човек ще е склонен да търси духовното, трансцедентното и вярата. Според него, при някои хора влечението към религията е вродено.   В "Огледалото на вярата" артистичното обединение УЛТРАФУТУРО (Боряна Росса и Олег..

публикувано на 11.07.24 в 16:04