Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Марова представя „Елементи и сили“ във Велико Търново

Художничката, която през последните две десетилетия живее и работи в Пловдив, с първа самостоятелна изложба в родния град

Цвета Марова
Снимка: Здравка Маслянкова

Пловдивската художничка Цвета Марова се завърна в родното Велико Търново, където за първи път от 20 години показва своя самостоятелна изложба. 60-те маслени платна представят свят,  вдъхновен от античната теория на древногръцкия философ Емпедокъл за силите на привличане и отблъскване и четирите елемента: земя, вода, въздух и огън. 
 Експозицията, озаглавена  „Елементи и сили“, художничката подготвя от година и половина:
Светът е изграден от четири елемента и две сили и двете сили помагат на елементите да се съберат или да се отблъснат и те успяват да изградят както материята, така и духовния ни свят - едното определя другото. Ще видите и много картини, които са пряко отнасяни към античния свят.   
За своите стихии Цвета Марова казва, че се опитва да ги уравновесява. 
В определени моменти са огнените, но в други моменти се опитвам да туширам с водните или да разпаля с въздуха. Аз съм зодия овен, така че, може би, все пак топлите цветове, ярките структури, огънят като стихия, огънят като елемент е водещ в по-голямата част от творческия ми процес. 
Старателно избягвам убиването на тона. Всички нюанси, които ползвам, се опитвам да бъдат ярки и интензивни, нещо, което е много странно и различно от повечето живописни изложби, които се представят. Чистият цвят, интензивният цвят е онзи инструмент, който представя мен и начина, по който възприемам света около себе си, подчертава художничката.   

 „Елементи и сили“ се открива тази вечер от 17.30 часа в изложбените зали „Рафаел Михайлов“ в старопрестолния град. Репортажът по темата чуйте от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14