Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 26 октомври от 23.00 часа по програма "Христо Ботев" ще излъчим запис от концерта Vis-à-vis в Първо студио на БНР

БНР Новини
Матиа Дзапа (виолончело), Ивайло Ковачев (пиано) и гост Теодосий Спасов (кавал)
Снимка: Ани Петрова

Преди седмица в Първо студио на БНР се състоя концертът Vis-à-vis („Очи в очи“). За да уачастват в него за първи път в София гостуваха Chamber Jazz Duo – Ивайло Ковачев (пиано) и Матия Дзапа (виолончело). Двамата музиканти са носители на редица отличия от национални и международни музикални форуми.
Концертът „Очи в очи“ (Vis-à-vis) беше със специалното участие на Теодосий Спасов, с когото миналата година те успешно реализираха европейския проект „На Изток от Алпите“. Музикалното събитие в Първо студио на БНР беше ярък пример за това как музиката днес преплита в едно цяло жанровите различия на музикалните стилове. Тримата музиканти, свързани чрез своята изключителна виртуозност, споделиха с публиката атрактивна комбинация от български фолклор, класика, джаз, рок, фънк и др.

Програма на Vis-à-vis включваше:

Jaco Pastorius

Three View of a Secret

Pat Metheny
Have you heard
Better days ahead
Something to remind you

Ivo Kova
BBBlues
Journey

Ivo Kova
Vis-á-vis

Pat Metheny
Minuano

Rodgers/Hard
My Romance

Ivo Kova
Meeting Point

Theodosii Spassov
О`Майно Хоро
Something Wonderful
Danube Blues

Pat Metheny
Stranger in Town


Ивайло КовачевИвайло Ковачев (Иво Кова) е пианист, който успешно съчетава в репертоара си класическа, съвременна и джаз музика. Неговите разнообразни стилови и жанрови интереси го правят желан партньор като солист и камерен изпълнител на много и различни сцени и джаз клубове.

Матия ДзапаМатия Дзапа има многобройни записи на солова и камерна музика и издадени албуми за музикални компании като Guild, Decca и Claves. Концертната му дейност с многобройни различни формации го отвежда на реномирани сцени, като Карнеги Хол в Ню Йорк, Културен и Конгресен Център Люцерн (KKL) в Швейцария, Уигмор Хол в Лондон и залата на Берлинска филхармония.

Теодосий СпасовTеодосий Спасов е музикант с огромен кръг почитатели по цял свят. Познат е като виртуозен изпълнител на кавал, който може да изсвири стилно всяка народна мелодия. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз и класическа музика. В последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал.
През 1995 година списание „Нюзуик“ го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. Има издадени над 38 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални формации.
Носител е на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), „Музикант на годината“ (1997) и (2002), Статуетката на Аполон Токсофорос (2001), за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
AVA Trio (Джузепе Доронцо, Есат Екинджиолу, Пино Базиле)

"Аларма Пънк Джаз" на покрива с AVA Trio

Новата музикална седмица на "Аларма Пънк Джаз"   ще започне на Откритата сцена " 8 декември "на терасата на последния етаж на Националния студентски дом  (пл. "Народно събрание" 10). Под открито небе в понеделник вечер, 29 юли, от 20.00 ч.  ще свирят "средиземноморските авангардисти" AVA Trio  (Италия/Турция/Нидерландия), чието..

публикувано на 27.07.24 в 16:31
Владимир Атлантов в ролята на Герман в

Владимир Атлантов в "Дама пика" на Чайковски

В съботната вечер (26 юли от 20 часа) ще бъдем в Болшой театър , за да съпреживеем висшето емоционално откровение на знаменития руски тенор – ролята на Герман. Тук и критиката, и публиката са единодушни: Атлантов изкачва височина, недостижима за съперниците му. Най-желаната тенорова партия в руския репертоар е негова запазена марка! Чувства..

публикувано на 27.07.24 в 08:05

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24

Международният фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River за шести път

Предстои шестото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River, което ще се проведе в село Дебнево, община Троян. Основател на форума и участник в музикалната програма е Вероника Тодорова . Началото ще бъде на 31 юли в двора на Основно училище "Иван Вазов" в село Дебнево, където ще се представят децата от..

публикувано на 25.07.24 в 08:10

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45