Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокираха главния път през Пампорово заради протест

| обновено на 13.11.17 в 12:20
Снимка: Радостина Чернокова

Хотелиери, горовладелци и жители на чепеларски и смолянски села блокираха главния път през Пампорово. Протестът е заради закриването на Пожарната служба в курортния комплекс. 
Преди активния туристически сезон закриването на пожарната в Пампорово е безумие, коментират протестиращите:
Как от София ще гарантират безопасността на туристите, на хората?
За нас е много важно пожарната да си остане тук. Тази пожарна обслужва не само курорта "Пампорово", а обслужва целия регион чак до Девин.
Блокадата на пътя беше за по няколко минути с пропускане, а чакащите шофьори бяха солидарни с исканията им.
Не трябва да я закриват. Колко хотели има? Ако стане нещо, докато дойдат от Смолян колите, ще е фатално.

На мястото пристигна директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, който беше посрещнат със скандирания: "Искаме пожарна! Искаме пожарна!"
 
Аз предлагам проект на решение, което да осигури пожарната безопасност на курортния сезон. Детайли няма как да коментирам още. Това означава, че хората, които са си тук, пожарните, които са си тук, ще продължават да си бъдат и през сезона. Това е достатъчно време, за да намерим правилното решение. Всички заедно, като се хванем, ще го направим. Говоря общо, за да не влизам в детайли, да не остане някой обиден, че не е забелязан. Няма такова нещо. Еднакво важни са както хората от Проглед, така и моята майка от Дивлян. И тя е много важна. Тя няма пожарна по-близо от 40 километра. На 89 години е вече и аз я мисля, така че всеки човек е важен.

Блокадата ще продължи през цялата седмица до намиране на решение, каза кметът на Чепеларе Славка Чакърова:
Като намерението на всички, които ще се включат в протеста, е за затваряне на пътя по 15 минути и после пропускане. Тази районна служба обхваща територията на над 9 горовладелски кооперации. Това са над 100 000 декара гора, частни кооперации. Обслужва 4-5 села. Това са Проглед, Стойките, Широка Лъка, Гела. Не на последно място и хотелската част, която обхваща над 15 000 леглова база. Това са хотели, разположени на територията на община Чепеларе и територията на община Смолян, обсерваторията Рожен е на тази територия, кулата "Снежанка". Мисля, че това е едно решение, което изобщо не е целесъобразно.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.