Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за диригента Михаил Милков

Имаме повод да си припомним големия български диригент Михаил Милков - един от изтъкнатите авторитети в областта на хоровото изпълнителско изкуство. През 2018-а отбелязваме 95 години от рождението му. Роден е на 22 януари 1923 г. в Лом. Завършва Българската държавна консерватория. Повече от 40 години ръководи създадения от него Смесен хор на Българското национално радио. С този хор са направени над 500 записа на песни, балади, кантати, оратории и други творби от български и чужди композитори. Повечето от тези записи се съхраняват в Златния фонд на БНР.

Ръководи и други известни състави - “Родна песен” при Столичния народен съвет, хор “Дунавски звуци”, Русе, главен диригент е и на мъжкия хор “Кавал”. С ръководените от него хорове изнася концерти в много страни по света. Печели награди на международни конкурси във Франция, Италия, Англия. Работи съвместно с диригенти от световна величина като Херберт фон Караян, Рикардо Мути, Клаудио Абадо.

За приноса към българската култура като диригент и общественик е удостоен с ордените “Кирил и Методий”- І и ІІ степен, ”Стара планина”- І степен и други отличия.

Михаил Милков умира през 2003 г.

Чуйте в звуковия файл лични спомени на Михаил Милков за съвместната работа с Херберт фон Караян.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14