Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спамът - проблем или просто досаден имейл

БНР Новини
Снимка: pixabay.com

Спамът е определян от мнозина като повече от досаден имейл. Едва ли има специалист в областта на компютърните технологии, който да отрече този факт, но и да не отбележи, че спамът може да бъде и много повече от това.
Думата „Spam” се появява още през 1936 г. като знак за месни продукти. Произлиза от израза Spiced hAM, който буквално преведен означава „пикантна шунка”. За да продадат продукцията си след Втората световна война, компанията Hormel Foods провежда първата за това време рекламна кампания. Рекламата на консервите с месо „SPAM” станала повече от популярна. Изчакала от витрините на различни евтини магазини, от автобуси и сгради, присъствала на страниците на печатни издания и непрекъснато звучала по радиото. Години по-късно натрапчивата реклама добила и световна популярност благодарение на скеча „Спам” от популярното телевизионно шоу „Летящият цирк на Монти Пайтън” от 1969 г., в който думата „спам” се споменава точно 108 пъти. Днешното значение на термина обаче е дело на Дейв Родес, който по време на компютърна конференция през 1986 г. изпратил безброй еднакви съобщения, рекламиращи нова финансова стратегия. Заглавието на съобщенията гласяло „Изкарай куп пари”, а в писмата се съдържала инструкция как точно всеки желаещ да направи това. Родес не спирал да изпраща съобщенията с еднакъв текст и накрая всички получатели започнали да ги сравняват с рекламираните в скеча консерви. Така „спамът” се превърнал в синоним на това, което днес възприемаме като нежелани рекламни съобщения в света на технологиите.
Всички днес свързваме „спама” с получаването на рекламни имейли в електронната поща, които меко казано не желаем. Затова и думата е синоним на досаден имейл. По думи на не един или двама специалисти, обаче, спамът може да бъде повече от натрапчив и да стане причина за сериозни проблеми, като източване на лични данни или евентуална кибератака. Какви са причините да получаваме „спамове” и как да се предпазим от тях - разказва рубриката „На „ти“ с компютъра”.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той доказва, че никога не е късно да се учиш и да се стремиш към нови върхове...

публикувано на 27.08.24 в 11:35
На път към Черни връх

129 години от основаването на Българския туристически съюз

Преди 129 години на Черни връх е основан Българският туристически съюз от Алеко Константинов. За заветите на Щатливеца  и бъдещето на планинския туризъм в България разговаряме с Лъчезар Лазаров – изпълнителен секретар на БТС. Организираното туристическо движение цели участниците в него да опознават България, като същевременно култивират в..

публикувано на 27.08.24 в 09:57
Най-малко двама души са били убити при руски ракетен удар по цивилна града в Кривой Рог.

Втора поредна нощ на руски удари с дронове и ракети в Украйна: Нови атаки по критична инфраструктура

За втора поредна нощ руската армия осъществява масирана атака срещу Украйна с ракети и дронове. Вчерашният ден бе белязан от удари по енергийни съоръжения и критична инфраструктура в най-малко 10 региона на страната. Ракетен удар в град Кривой Рог доведе до смъртта на двама души. Съединените щати осъдиха действията на Русия, като президентът Джо Байдън..

обновено на 27.08.24 в 09:48
Захарно сорго

Как се прави маджун от захарно сорго?

Как се прави маджун или петмез от захарно сорго? Фондация "Ботаника Лайф" съхранява традицията за производство – разказва в "Нашият ден" учредителят  Апостол Апостолов .   Маджунът изчезва в нашето съвремие, тъй като малко българи отглеждат захарно сорго и познават технологията за обработката му. В миналото в много села е имало маджунарни,..

публикувано на 27.08.24 в 08:55