Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години от първата балетна постановка в България

Копелия

22 февруари 1928 година е знаменателна дата в историята на нашето професионално музикално-сценично изкуство - тогава се е състоял първият балетен спектакъл на сцената на Софийската опера - балетът на Лео Делиб „Копелия“.

Тази дата се смята за рожден ден на българския балетен театър. Дотогава балетните изяви в операта са били на любителско ниво - нямало е постоянна балетна трупа и чак през 20-те години на ХХ век се появяват балетни школи, а благодарение на пребиваващите у нас руски балерини след Октомврийската революция публиката се запознава с това изкуство. Но тласъкът на идеята да се създаде балетна трупа у нас идва от двама българи, дошли от чужбина - добре подготвени, с престижни участия в Европа. Това са Надя Винарова и Анастас Петров.

Надя Винарова

Примабалерината Надя Винарова е била солистка на оперите в Берлин и Виена, а Анастас Петров е ученик на известната балетна педагожка Евгения Едуардова и на балетмайстора на Берлинската опера Макс Терпис и няколко години е солист на балета на Берлинската опера. На върха на славата си, Петров се завръща в България с идеята да създаде балетен театър и у нас . Преживява всички затруднения и унижения, но постига своето - събира малка трупа от 23-ма танцьори и поставя балета „Копелия" от Делиб.


В Златния фонд на БНР са запазени спомени на две участнички в този знаменателен спектакъл - Надя Винарова в запис от 1978 година и Нина Кираджиева, която разказва спомените си през 1990 година и те са запазени в Златния фонд на БНР. Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14