Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мисия България" популяризира историческото ни наследство в десет държави

С лекции и мултимедия Николай Овчаров и Пламен Павлов ще разказват за българската средновековна история и кирилицата

Николай Овчаров
Снимка: Ани Петрова, БНР

Археологът проф. Николай Овчаров и историкът проф. Пламен Павлов тръгват на „Мисия България”. В различни точки по света те ще изнесат съвместни лекции за българското културно-историческо наследство. Проектът се фокусира върху българската средновековна история и кирилицата и ще намери трибуна в десет държави. Обиколката започва на 17 март в Кишинев. 

Проектът „Мисия България” е част от Комуникационния план на Министерството на външните работи за Българското председателство. Инициативата е ситуирана между 17 март и 31 май. Идеята е да се хвърли повече светлина върху културния принос на страната ни за европейското и световно развитие. Времевият обхват на лекциите се простира между праисторията и падането на България под османска власт. 

Първият цикъл от представяния ще премине през Кишинев – Москва – Екатеринбург - Ереван и Гент в Белгия. Второто пътуване ще бъде до Пекин. То ще бъде последвано от Атина и Никозия, а заключителният тур през май е посветен на страните от Централна Европа и включва градовете Братислава, Будапеща и Любляна. 


Проектът не е насочен само към българи, напротив – надяваме се на силно присъствие от местните научни среди, уточни пред "Хоризонт" проф. Николай Овчаров. Извън Българското председателство, тези турове ще изиграят огромна роля за развитието на културния туризъм, убеден е Овчаров.

Проф. д-р на историческите науки Николай Овчаров работи в Национален археологически институт с музей към Българската академия на науките, а средновековният историк проф. д-р Пламен Павлов е преподавател във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”.

Още за инициативата ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14