Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За хляба и ритуалите

БНР Новини
Снимка: @breadbg

Старите хлебари с годините свикват с работата си и вече правят хляба не толкова заради парите, а заради самия хляб. Свикват с този начин на живот, живеят с ритъма на хляба.
Това ми казаха преди време двама хлебари – правих репортаж за тях, една дълга нощ стоях над главите им, гледах ги как месят, как оформят всеки хляб на ръка, как го завиват, как го оставят да си почине, как физическата работа да се пребориш с хляба постепенно ти отнема способността да говориш – прави те по-мълчалив, по-сериозен, но и по-спокоен. Приличаше на ритуал – търпението да месиш цяла нощ хляб. Хляб, който знаеш, че няма да стигне. Защото следващата нощ ще започнеш отначало.
Сигурно има нещо в този ритуал, защото той събира хората. На това разчитат и от „Съвета на жените бежанки в България“, защото те организират подобно месене на хляб – като ритуал, който кара хората да бъдат откровени, и да отговорят на въпросите „Коя съм аз“, „Къде отивам“, „За какво мечтая“.
Повече за тези срещи и за тези ритуали, които ни позволяват да разберем по-добре хората близо до нас, ще ни разкаже Милена Караканова от Хлебна къща София. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между свободата на словото и свободата на медиите

В търсене на отговори на въпросите, които днешният ден непрекъснато ми задаваше, срещнах информацията за една току-що излязла на български език книга. Става дума за сборник от текстове на един от класиците на английската литература Джон Милтън. Ще кажете с какво биха ни заинтригували текстове, писани преди четири столетия, па макар и от..

публикувано на 30.05.20 в 14:24

Закрилата на служителите при уволнение

Закрилата при уволнение на работниците и служителите, работещи по трудово правоотношение, е уредена в чл. 333 от Кодекса на труда (КТ). Чл. 333 от Кодекса на труда установява т.нар. „предварителна закрила“ при уволнение. Тя е предварителна, защото предхожда извършването на уволнението. Нейното предназначение е да постави извършването на уволнението в..

публикувано на 29.05.20 в 15:07
Адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация

Качеството на здравеопазването по време на криза

"Случилото се през последните 3 месеца беше изключително важно изпитание за здравната ни система, каза в "Коментар на седмицата" адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация. Никой не беше готов за подобно предизвикателство и въпреки това болниците издържаха на натиска." Сред важните изводи, които кризата наложи, адв. Димитрова..

публикувано на 29.05.20 в 13:58

Как преживя кризата Стопанският факултет към СУ "Св. Кл. Охридски"

Добре познатата максима за кризата като възможност е реалност за Стопанския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Факултетът отпреди извънредното положение е имплементирал възможностите за дистанционна работа, провеждане на предприемачески курсове и програми за обмен с водещи учебни заведения и компании от цял свят.  Ситуацията с..

публикувано на 29.05.20 в 12:10
Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация

Българските стартъп компании показаха завидна солидарност по време на кризата

Българската стартъп асоциация е домакин тази година  на състезанието CESA за най-успешните стартиращи компании от региона на Централна и Източна Европа. Как идеите на предприемачите от региона ще бъдат свързани с бизнеса?  Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация, разказа в "Нашият ден": "Наградите се провеждат за 5-а година и..

публикувано на 29.05.20 в 09:14