Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знак & Змей – изложба на Албена Лимони и Костадин Кокаланов

БНР Новини

Тази сряда (23 май) от 18.30 часа в галерия „Интро“ в столицата творческият и семеен тандем Албена Лимони и Костадин Кокаланов ще представи свои илюстрации и калиграфии, вдъхновени или провокирани от работата им по проекта на книгата „Митически песни, Българско народно творчество“. Изданието е вече по книжарниците. Обаче експозицията ще разкрие пред публиката генезиса при създаването на цялостен облик на една книга. Вернисажът е в два модула – оригинали, създадени специално за събитието, както и фрагменти от разработването на книгата с митически песни, бързи скици и калиграфски експерименти. Вечерта на откриването публиката ще бъде сюрпризирана и от видео, отразяващо процеса на работа на двамата художници.
Изображения и знаци – това е творческата лаборатория, в която художниците Албена Лимони и Костадин Кокаланов ни допускат чрез изложбата „Знак & Змей“. „Митически песни, Българско народно творчество“ не е първата книга, в която някой от двамата автори трябва да превъплъти в знак или в изображение митологичното, мистичното или магичното в текста. Магичен и мистичен всъщност е начинът, по който графичният дизайн променя цялостното „звучене“ на която и да е книга. Помним работата на Костадин Кокаланов по книгата на Карл Хофман „Дивашка жътва“ и работата на Албена Лимони над книгата „Змията и дъгата“. А относно предизвикателството колко традиционно или колко модерно може да изглеждат змей или самодива, когато става дума за роден фолклор или пък колко много превъплъщения има буквата „М“… – това можете да чуете от разговора ни в студиото на „Артефир“ с Албена Лимони и Костадин Кокаланов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Както се отваря небе

Хераклитова река Не можеш да нагазиш на плитко във времето като в река, без то да не те повлече така, както реката на Хераклит. Застиват реките от лава, но реката на времето не спира. Сякаш от безкрая извира и към безкрая тя продължава. Плават по течението речно трупове на дървета голи, камъните на дъното се заоблят. Ах, нищо, нищо не е..

публикувано на 31.07.24 в 16:35
Кристин Димитрова

Кристин Димитрова: Да намерят своя глас в писането е най-трудното за младите

"Конкурсът и уъркшопът "Петя Дубарова" нямаше да ги има без помощта на Елица Дубарова, която е много активен и истински човек, – казва поетесата Кристин Димитрова – тя организира всичко, защото вярва в литературата, в смисъла и в това, че нещата не могат да останат на едно място. Второто нещо, което е важно, е Бургаската община, която гъмжи от..

публикувано на 31.07.24 в 16:01

"Сънувам на български" – животът на бесарабските българи във фотоизложба

Фотодокументалната изложба "Сънувам на български" в галерия "Синтезис" представя културата и изследва идентичността на бесарабските българи. Това е първото цялостно показване на дългосрочния проект на Михаела Аройо за българите в Молдова и Украйна, който ѝ носи две награди.  Изложбата има звукова среда, която потапя в автентичната атмосфера на живота..

публикувано на 31.07.24 в 15:25

ART House – пространство за всички

ART House е новото пространство за изкуство, култура, образование, креативни идеи и личностно развитие.  Николина Харизанова разказва какво точно се случва в тази къща и на кого е подслон.  Нейните обитатели варират от всички сфери на изкуството и предлагат различни ателиета, където то върлува. ART House е пространство за всички,..

публикувано на 31.07.24 в 14:30

Sofia Summer Fest Underground – от 19 август в "Чистилището"

След края на Sofia Summer Fest 2024 в Южен парк II на 18 август любимият фестивал за култура на открито продължава с Underground Edition в “Чистилището”. Втората част от фестивала ще покаже още много концерти, театрални постановки, стендъп комедии и прожекции под открито небе, а домакин е клуб “Чистилището” на ул. "Индустриална" 7, на минути от..

публикувано на 31.07.24 в 10:40