Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Честит юбилей на професор Павел Герджиков!

БНР Новини
Снимка: operasofia.bg

В съботната вечер предлагаме среща с изкуството на един от най-ярките български оперни артисти: режисьор и педагог с респектираща ерудиция и изумителна творческа енергия, неуморен пропагандатор на българското музикално творчество, личност с енциклопедични познания не само в областта на музиката и (съвсем не на последно място) в последните 10 години – наш постоянен гост-радиоводещ. На 21 май авторът на любимата на опероманите рубрика „Срещи, гласове, съдби“ - проф. Павел Герджиков, посрещна юбилейния си рожден ден. Целият екип „Класика“ на програма „Христо Ботев“ го поздравява и му пожелава много здраве, благополучие, много творческа енергия и осъществени проекти. Трудна е задачата в скромните рамки на едва четири часа да се представи поне малка част от огромното звукозаписно наследство, което тази удивително разностранна и енергична творческа личност ще остави на поколенията. Ще прозвучат някои от най-хубавите студийни записи на арии и песни, както и фрагменти от безценни документи, съхранени в Златния фонд и архивите на БНР. Сред тях са спектакли на „Дон Жуан“, „Пепеляшка“, „Италианката в Алжир“, „Любовен еликсир“, „Кавалерът на розата“, „Майстори“, записани през 60-те и 70-те години в Софийската опера. Дирижират ги легендарни майстори като Асен Найденов, Атанас Маргаритов и Михаил Ангелов, а сред солистите са звезди от ранга на Павел Куршумов, Благовеста Карнобатлова, Любомир Бодуров, Надя Шаркова, Георги Генов, Рени Пенкова, Христина Ангелакова, Асен Селимски, Петя Иванова. Ще припомним и най-големия принос на Павел Герджиков към българската култура - премиерните изпълнения и записите на огромен брой български творби. Разбира се, ще предложим на слушателите и интервю с проф. Герджиков, който е повече от атрактивен събеседник и всеки път успява да изненада с нова информация, нов спомен, нова закачка. В предаването той сподели:
„Наскоро във връзка с кръглата ми годишнина направих едно изявление. Питаха ме: „Ще изчезне ли българският език и култура?“ – да! Ако продължаваме така – ще изчезне. Ако не се противим на неизбежната глобализация, ще изчезнем. Ще изчезнем и като език, и като култура, и като музика. Ние можем да продължим да съществуваме като мерим ръст със собственото си творчество: музика, театър, литература, живопис... А ние имаме много неща, с които можем да бъдем на равна нога с много европейски народи. Но ако продължаваме така несериозно и нихилистично да се отнасяме към собственото си творчество, ние ще изчезнем и затова според мен тази противоотрова, антидот на неизбежната глобализация, е да държим на собствения си език, музика, култура, творчество, фолклор...“ 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дидона и Еней" от Пърсел в запис от Роял Албърт Хол

По случай Европейския ден на ранната музика, който от 2013 г. се отбелязва на 21 март, в предаването "Музика хисторика" представяме запис на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. Постановката е от фестивала Би Би Си Промс в Лондон и в главните роли влизат мецосопраното Алис Кут – Дидона,..

публикувано на 21.03.23 в 08:40

70 години от откриването на Пловдивската опера

Пловдивската опера е един от водещите български театри. Този сезон тя отбелязва 70 години от създаването си. През 1953 г., шест години след формирането на Държавен симфоничен оркестър в града , на 20 март излиза постановлението за създаване на Държавен оперен театър в Пловдив . Прави се конкурс за солисти, певци и оркестранти. За..

публикувано на 20.03.23 в 11:20

"Евгений Онегин" в Брюксел – изчистен сценичен подход и великолепна музикална реализация

Кралският театър "Ла Моне" представи "Евгений Онегин" в поредица от 11 спектакъла през февруари. Начело на постановъчния екип бе Лоран Пейи, известен най-вече с постиженията си в по-лекия и комичен оперен жанр. Френският режисьор е познат на брюкселката публика с постановките на "Пепеляшка" на Масне, "Златното петле" на Римски-Корсаков и "Дон..

публикувано на 19.03.23 в 12:10

Триптихът на Пучини в нова сценична реализация

Последната голяма творба на Джакомо Пучини "Триптихът" намира свой нов прочит на миналогодишното издание на Залцбургския фестивал. "Разпънати между рая и ада и една безкрайна ситуация на чакане, която постоянно обещава изход – чистилището – трите едноактни пиеси изобразяват различни аспекти на съществуването, индивидуални съдби от един свят, който..

публикувано на 18.03.23 в 08:05

Детският радиохор кани пролетта с концерт

На 17 март от 19 часа в зала "България"  Детският хор на Българското национално радио с главен диригент Венеция Караманова ще изнесе традиционния си  Пролетен концерт . "Стараем се в пролетните концерти винаги да има традиция. Произведения, които се пеят от десетилетия в хора и нови пиеси, които са нашият музикален подарък." Това казва в..

публикувано на 17.03.23 в 11:25