Емоционалното хранене променя човешкия геном?

Стигмата към хранителните разстройства в световен мащаб води до сериозни психологически проблеми, които се задълбочават

БНР Новини
Психотерапевтът Детелина Стаменова (вдясно) и Мария Мира Христова в студиото на сутрешния блок на програма „Христо Ботев“
Снимка: Кирил Чобанов

Има ли стигма към хранителните разстройства и до какви последствия води емоционалното хранене в съвременния свят? Отговорът на този въпрос може да промени съдбите на милиони – над 70 млн. в целия свят официално и доказано страдат от хранителни разстройства, а скритите цифри може да шокират с нарастващата прогресия, в която живее средностатистическият земен жител.
Кога и как храната става начин за емоционална регулация на тийнейджъри, които са сред рисковите групи, като цяло за хората и каква е ранната превенция? Има ли връзка между психиката и физиката чрез храненето и защо именно в началото на XXI в. хранителните разстройства се оказват върха на айсберга на проблемите, които определят отчасти и оцеляването на човешката цивилизация в близко бъдеще – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл от психотерапевта Детелина Стаменова.

Какви опасности крият случайните диети и кога имаме право да експериментираме с организма си, за да му натрапваме един или друг вид хранене? Защо в днешно време българите не се консултират с лекар преди да предприемат диета и какви са последствията от следването на безразборни съвети в Интернет или от т.нар. медия ЕЖК – „Една жена ми каза...“.
В анализа си диетологът доц. Светослав Ханджиев засяга и изключително сериозният въпрос за доказани промени в човешкия геном вследствие на типове и начин на хранене, изучаван от една от най-интензивно развиващи се науки днес – епигенетиката. Чуйте още в звуковия файл.