Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емоционалното хранене променя човешкия геном?

Стигмата към хранителните разстройства в световен мащаб води до сериозни психологически проблеми, които се задълбочават

БНР Новини
Психотерапевтът Детелина Стаменова (вдясно) и Мария Мира Христова в студиото на сутрешния блок на програма „Христо Ботев“
Снимка: Кирил Чобанов

Има ли стигма към хранителните разстройства и до какви последствия води емоционалното хранене в съвременния свят? Отговорът на този въпрос може да промени съдбите на милиони – над 70 млн. в целия свят официално и доказано страдат от хранителни разстройства, а скритите цифри може да шокират с нарастващата прогресия, в която живее средностатистическият земен жител.
Кога и как храната става начин за емоционална регулация на тийнейджъри, които са сред рисковите групи, като цяло за хората и каква е ранната превенция? Има ли връзка между психиката и физиката чрез храненето и защо именно в началото на XXI в. хранителните разстройства се оказват върха на айсберга на проблемите, които определят отчасти и оцеляването на човешката цивилизация в близко бъдеще – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл от психотерапевта Детелина Стаменова.

Какви опасности крият случайните диети и кога имаме право да експериментираме с организма си, за да му натрапваме един или друг вид хранене? Защо в днешно време българите не се консултират с лекар преди да предприемат диета и какви са последствията от следването на безразборни съвети в Интернет или от т.нар. медия ЕЖК – „Една жена ми каза...“.
В анализа си диетологът доц. Светослав Ханджиев засяга и изключително сериозният въпрос за доказани промени в човешкия геном вследствие на типове и начин на хранене, изучаван от една от най-интензивно развиващи се науки днес – епигенетиката. Чуйте още в звуковия файл.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Детският свят на фокус" в Столична библиотека

Всяко дете заслужава приключения, вдъхновение и неповторими моменти, приятели, игри и сърдечна подкрепяща среда! Фотоизложбата "Детският свят на фокус – истории от КОНКОРДИЯ", организирана от фондация "КОНКОРДИЯ България", ще бъде открита на 31 май от 11:00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека и ще продължи до 9 юни . Тази изложба поставя в..

обновено на 30.05.24 в 11:59
Паметник на Емилиян Станев

Спомен за Емилиян Станев (видео)

обновено на 30.05.24 в 11:01

XIV Научна конференция по онкология: Форум за иновации и обмен на опит

От 14 до 16 юни, в хотел Рила, курортен комплекс Боровец, ще се проведе XIV Научна конференция по онкология. Събитието, следвайки дългогодишната успешна традиция, отново ще събере специалисти от областта на онкологията, за да споделят ценния си опит и да обсъждат нововъведения и постижения в онкологичните изследвания и грижата за пациентите...

обновено на 30.05.24 в 10:26

Тържественото поклонение пред тленните останки на цар Фердинанд

Вчера (29 май) в двореца "Врана" политици, духовници, общественици и граждани се поклониха пред тленните останки на цар Фердинанд по време на тържествена траурна процесия.  Връщането им в България е осъществено по искане на Симеон Сакскобургготски и с разрешение на Министерския съвет. "Днес е един исторически ден за България. Това е нещо,..

публикувано на 30.05.24 в 10:19

Делниците и празниците в село Паничери

Село Паничери се намира в община Хисаря , област Пловдив и в него живеят около 800 човека. На север от селото се намира комплекс от древнотракийски мегалитни светилища, наречени Марковите камъни. Продължителни проучвания на български археолози и етнолози доказват по убедителен начин, че тези камъни представляват светилища, които са били..

публикувано на 29.05.24 в 15:25