Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Легенда за свети Ласло

| обновено на 15.06.18 в 09:23 БНР Новини
Статуята на крал св. Ласло в Székesfehérvár в малкия площад зад градината на Епископския дворец.
Снимка: hu.wikipedia.org

1068 година. Голям отряд кумани и печенеги са навлезли в границите на Унгарското кралство от изток, ограбили са няколко селища и доволни се връщат към черноморските степи. Унгарският крал Соломон обаче ги чака в засада близо до град Керлес. Започва бой. Заедно с краля са и неговите братовчеди, херцозите Геза и Ладислав. Грабителите са разбити, плячката им е отнета и те се оттеглят. Изведнъж Ладислав зърва момиче на седлото на един от куманите. „Този езичник е отвлякъл дъщерята на епископа на Варад.“ – проблясва в ума му и независимо, че е ранен, се спуска да гони разбойника и успява да спаси момичето.
Такава е легенда за един от най-почитаните унгарски светци, крал свети Ласло І (Ласло е унгарския вариант на полското име Ладислав, което на свой ред идва от пожелателното старобългарско име Владислав – да владее славата, да бъде славен владетел). Ласло наистина е участвал в битката при град Керлес в областта Трансилвания в днешна Румъния и вероятно е спасил отвлечено момиче, но според летописците, то не е било дъщерята на епископа на Варад. Девет години след тази битка Ладислав става крал на Унгария.
Според друга легенда, докато Ласло управлявал, в кралството му избухнала чума. Кралят се помолил за лек, после изстрелял във въздуха стрела и тя паднала върху растение, което излекувало болестта. Оттогава унгарците го наричат „билката на Св. Ласло“. Всъщност, това е синята тинтява, която наистина има лечебни свойства.
В края на XII в. крал Ласло І е обявен за светец и легендите за него започват често да се изобразяват в унгарските църкви.
Повече можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35