Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С духа на Русе

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: ММД Русе

Русенският фестивален оркестър в поредица от няколко години е не само местен акцент в богатата винаги на събития програма на Международния музикален фестивал (ММД) в Русе, но и внася своята наистина несравнима атмосфера на ентусиазъм, радост и удоволствие от музицирането. А оркестърът в някакъв смисъл е международен, ако се смятат държавите и континентите, от които идват не малка част от музикантите, където работят от много години и са възприели културните традиции там. Всички те обаче са свързани с едно обстоятелство, че са бивши възпитаници на НМУ „Веселин Стоянов“ в Русе.


Срещи на бивши възпитаници за юбилейни годишнини на училища се правят навсякъде, но в Русе идеите са винаги в една повече и най-важното, че не липсва енергия и желание за осъществяване на цял проект, свързан с ежегодното вече организиране на концерт на оркестър, съставен от музиканти, които свирят в други оркестри в България и по света, но са завършили Русенското музикално училище. „Музикалният продукт“ е изцяло русенски в тези важни формиращи години за всеки професионален музикант, включително солистите, които тази година бяха цигуларят Светлин Русев и пианистът Евгений Божанов, две световно известни имена и разбира се диригента Емил Табаков, представител на първите випуски.
Впрочем оркестрантите са от различни випуски от повече от половинвековното съществуване на Музикалното училище в Русе. Някои се срещат за първи път тук, но всички носят своя „чип“ за разпознаване – ценностите музикантски и човешки възпитани в Русе, откъдето са излезли не само големи имена в българската и световната музика, но тук са се създавали и развивали традиции с национално значение по своята тежест и художествен вкус.


Слушайте предаването "Студио Музика" във вторник, 19 юни, от 19.20 часа



 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йонас Кауфман ролята на Радамес

„Аида“ със Сондра Радвановски и Йонас Кауфман от Париж

150-годишнината от първата премиера на операта „Аида“ от Верди трябваше да бъде увенчана с продукция на Парижката опера с Йонас Кауфман, Сондра Радвановски и Елина Гаранча (за първи път в ролята на Амнерис). Това трябваше да е и гвоздеят на сезон 2020/2021 година в Европа, според намеренията на новото ръководство на операта. Covid ситуацията обаче..

публикувано на 27.11.21 в 09:15
Сцена от 4 дейстие, 2 картина от операта „Аида“ на Джузепе Верди, в Palais Garnier, Париж, 1880 г.

„Аида” от Джузепе Верди, опера в четири действия

Либрето: Антонио Гисланцони Премиера: 24 декември 1871 година в Кайро Действащи лица: • Фараонът на Египет (бас) • Амнерис – негова дъщеря (мецосопрано) • Аида – етиопска принцеса, робиня (сопрано) • Радамес – египетски военачалник (тенор) • Рамфис – върховен жрец (бас) • Амонасро – цар на Етиопия (баритон) Действието се развива в Мемфис..

публикувано на 26.11.21 в 09:25
Гиорги Гигашвили

Диригентът Георги Димитров и пианистът Гиорги Гигашвили водят радиосимфониците от Моцарт към Шуберт

Изискана австрийска програма предлага този петък на своите почитатели Симфоничният оркестър на Българското национално радио. Под диригентството на Георги Димитров, срещите с когото винаги са празник не само за публиката, но и за самите музиканти от радиооркестъра, ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър №20 в ре минор, KV 466 от Волфганг Амадеус..

публикувано на 25.11.21 в 10:07

„Нека пеят народите“ на 60

В предаването имаме удоволствието за проследим запис от църквата „Св. Петър“ в Лондон от 5 ноември тази година, а събитието е повече от тържествено – 60 години от първия Международен хоров радиоконкурс „Нека пеят народите”, организиран от Европейския съюз по радиоразпръскване. Първото издание се състои в Лондон през 1961г., домакин и създател е радио..

публикувано на 22.11.21 в 08:55
Цветелина Василева в ролята на Дездемона, „Отело“, Ковънт Гардън

Честит рожден ден на Цветелина Василева

Цветелина Василева – този слънчев, топъл и великолепно овладян глас сигурно ще познае всеки ценител на операта. Над 30 години тя представя своето изкуство на сцените по света и у нас. През лятото Старозагорската опера отбеляза този юбилей с гала спектакъл на операта „Тоска“ на Джакомо Пучини на Античния форум „Августа Траяна“. Партньор ѝ беше..

публикувано на 20.11.21 в 08:35