Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Специално за меломани – СО на Баварското радио свири в неделните музикални вечери на програма „Христо Ботев“

| обновено на 09.07.18 в 10:18 БНР Новини
Бернард Хайтинк, диригент
Снимка: Гьоте-институт България

В първите три неделни вечери на месец юли предлагаме на слушателите концерти от миналогодишния сезон на Баварското радио, дирижирани от знаменити гости. Главен диригент на СО на Баварското радио е латвиецът Марис Янсонс. Ние сме избрали три програми, в които Янсонс е отстъпил мястото си на пулта. На 1 юли звуча френска програма с Джон Елиът Гардинър, на 15 очаквайте изискан барок под ръководството на Еманюел Хаим.

Концертът, който ще прозвучи по програма „Христо Ботев“ на 8 юли, е записан в Мюнхен през май 2017. На пулта е прочутият холандец Бернард Хайтинк – един от най-ярките съвременни майстори на палката, носител на Ордена на Британската империя, който на 4 март навърши впечатляващата възраст от 89 години. В навечерието на 90-ия си рожден ден Хайтинк се радва на натоварен график. Турнетата и гостуванията му са разписани не по дни, а по часове. Днес той е сред малкото интерпретатори, които са в състояние да изпълняват най-дългите и сложни като структура произведения, без да нарушават формата и да губят смисъла. Освен това, Хайтинк е много търпелив педагог, чиито майсторски класове се ценят изключително високо. Млади диригенти и страстни почитатели на таланта му го следват в пътуванията му из целия свят. Неговите интерпретации на Брукнер и Малер се считат за еталонни, но при Хайтинк те непрекъснато се трансформират в зависимост от оркестъра, с който ги изпълнява. А оркестрантите от най-престижните световни състави следят всеки ход на мисълта на този велик музикант не просто усърдно, а страстно. Хайтинк винаги излъчва невъзмутимо спокойствие, дори когато изпълнява свръхромантични и свръхдраматични творби. Никога не демонстрира прекален темперамент, емоциите му са като че ли хармонично вплетени в музикалната тъкан. Още когато е бил съвсем млад, критиката е отбелязвала разностранния му талант, особено привлекателен с липсата на маниерност и претенциозност. 

Програмата на Хайтинк със СО на Баварското радио от 5 май 2017 е класическа – Бетовен и Брукнер. В първата част английският пианист Пол Луис (също носител на Ордена на Британската империя) изпълнява Втория клавирен концерт на Лудвиг ван Бетовен. Във втората част звучи Симфония № 6 на Антон Брукнер.
Отдавна утвърден като един от най-добрите съвременни интерпретатори на гигантските симфонични епопеи на Брукнер, и този път Хайтинк няма да разочарова меломаните. Музиката на Брукнер изисква не просто майсторство и гъвкавост, а и дълъг период на изучаване и опознаване, което на практика означава просто... по-напреднала възраст! Това е изкуство, което Бернард Хайтинк днес притежава повече от всеки друг съвременен диригент и е истинска привилегия да чуете един от последните му документални записи на Шестата симфония на Антон Брукнер. А на 15 юли очаквайте Еманюел Хаим, застанала на пулта на СО Баварското радио през март 2017, с музика от Георг Фридрих Хендел, Жан-Филип Рамо и Волфганг Амадеус Моцарт.

Европейският Съюз за радио и телевизия дава възможност на своите членове да предлагат записите на определени концерти не само в радиоефира, а и на сайта на съответната радиопрограма – в рамките на 1 месец. Тъй че, ако сте пропуснали концертите на 1, 8 и 15 юли, ще можете да ги чуете на страницата на програма „Христо Ботев“ в сайта на БНР съответно до 2, 9 и 16 август.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рита Брага без граници

Португалската певица и композитор Рита Брага е на турне в България, организирано от "Аларма Пънк Джаз". Вчера тя свири в Пловдив, а преди това подари на слушателите на предаването дълго интервю. Тази вечер неин концерт ще има във Велико Търново , а утре лайвът ѝ от бар "Сингълс" в София ще бъде излъчен на живо в предаването "Аларма"...

публикувано на 28.03.23 в 15:27

Музиката от ръкописа на мадам Теобон изпълнява Кристоф Русе

През последната година френският клавесинист и диригент Кристоф Русе издаде три компактдиска, като сред тях има един, посветен на операта "Ацис и Галатея" от Люли, и един с най-известните арии от репертоара на Полин Виардо. Но може би най-любопитният от тях се оказва солистичния му проект, в който клавесинистът представя музиката, поместена в..

публикувано на 28.03.23 в 09:25

Соня Йончева в "Норма" на Белини директно от Метрополитън опера

Съботната опера вечер (25 март) предлага поредна среща с голямото оперно изкуство. Творбата е "Норма" от Винченцо Белини, която предаваме директно от Метрополитън опера Ню Йорк. Стилът на Белини покорява с прекрасно познаване за човешкия глас и неговото пълноценно изполване чрез средствата на музиката. След "Медея" на Керубини, "Норма" е втората..

публикувано на 25.03.23 в 08:05
Георги Андреев

Рожден ден празнува българският композитор Георги Андреев

На 24 март композиторът Георги Андреев празнува рожден ден. Той получава и фолклорно, и класическо образование. Завършва Училището за народна музика в Широка лъка с гъдулка и Музикалната академия в София с композиция при проф. Александър Текелиев. Повечето от произведенията му са белязани от фолклора и звучат с много енергия, мащабно и..

публикувано на 24.03.23 в 12:30

Яна Бурова – младост, вдъхновение и талант

Една от представителките на новата генерация български музиканти – цигуларката Яна Бурова е активно концертиращ артист в соловата и камерна музика в България и Европа. Преподавател в "Emanuel School" и "Eltham Church of England", Лондон, тя е една от последните възпитанички на големия цигулков виртуоз Ифра Нийман и винаги търсеща нови хоризонти в..

публикувано на 24.03.23 в 09:30