Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект „Северозапад“ и нещата, които могат да се променят

Снимка: severozapad.net

Северозападът е магично място, според Йордан Радичков, пълно с верблюди и легенди. Северозападна България е красиво място – диво и запазено, ще ви кажат онези, които обичат да пътуват.

Според статистиката обаче Северозападната България е едно от най-бедните места в Европейския съюз. Но оказва се, че този факт открива широко поле за действие. Поне според една шепа ентусиасти от фондация „Проект Северозапад“.

Какво правят те, какво смятат да променят и защо няколко млади български лекари, например - са се насочили към малките села от Северозапада. Как се организира социална кухня и как се създава точка за хранително банкиране, за работата с доброволци и осигуряването на домашни помощници на самотните възрастни хора в района – това са темите за разговор с Яна Рупева, директор на фондация „Проект Северозапад“. Но говорим също и за шанса или за ината да работиш на място, където има много работа за вършене.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пловдивският университет с победа на престижно състезание по международно право

Отборът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" спечели Националните кръгове на най-престижното състезание по международно право Phillip C. Jessup. Те се проведоха между 16 и 18 февруари 2024 г. в Съдебна палата в София. Отборът победител е в състав Вяра Трифонова, Григор Пейков, Дебора Михалева и Мария Гинева с треньори Антоний Гатов и..

обновено на 27.02.24 в 11:30
Здравко Делчев

Патриотизмът през очите на един осмокласник

С приближаването на Националния празник – обръщаме се към темата за България и патриотизма. Осмокласникът Здравко Делчев от ЕГ "Иван Вазов" – Пловдив споделя в "Нашият ден" впечатления от  ученическото пътуване до Страсбург, от което се е завърнал скоро.  След Европейския парламент една от важните спирки на ученическата делегация е българското..

публикувано на 27.02.24 в 09:12

Плурализъм във време на война

Плурализъм – една наглед лесна за произнасяне и осмисляне дума. Но както струпването на сонорни съгласни вероятно донякъде би ни затруднило да я кажем на глас, така и натрупването на явления като пропаганда, дезинформация и фалшиви новини около иначе простичката идея за "разнообразие от гледни точки" сериозно я усложняват. И не само я обезсилват в..

публикувано на 27.02.24 в 08:05

Българите в Париж ще отбележат 3-ти март с два концерта на прочут хор

Снимки – Радио Пловдив и Община Пловдив

обновено на 26.02.24 в 13:32

"От малки учим хинди": Образованието като прозорец към света

Образованието е врата към целия свят, а чуждите езици са ключът към него. В това вярват преподаватели и ученици от 79-о СУ "Индира Ганди" в София.  "От малки учим хинди" – разговор за обучението по чужди езици в българското училище с участието на заместник-директора по учебната дейност на 79-о СУ "Индира Ганди", Ивелина Иванова , с преподавателя..

публикувано на 26.02.24 в 13:03