Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класическите концерти на "Аполония" 2018 - стилни и поетични

Снимка: apollonia.bg

На Младежка филхармония "София" се пада честта да открие 34-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол на 31 август. Пред младите оркестранти на сцената на Амфитеатъра ще застане диригентът Георги Патриков, а солист ще бъде ученикът от Националното музикално училище "Любомир Пипков" Кай Орлинов, който ще изпълни виртуозна цигулкова пиеса от Хенрик Виенявски.

На 1 септември в Археологическия музей на Созопол започват и камерните концерти от програмата на "Аполония". В тях ще се представят както утвърдени, така и съвсем млади български музиканти, гости от чужбина и джазмени, изкушени от класиката и кросоувъра: пианистите Антонина Бонева и Георги Черкин, дуото Йоанна Каменарска - цигулка и Надежда Табакова - пиано, Деян Гаврич - флейта в ансамбъл със Столина Добрева - китара, оперната певица Габриела Георгиева с маестро Григор Паликаров на пианото, Ангел Заберски Трио, Веселин Веселинов-Еко и Милен Кукошаров с класика и джаз. Със сигурност всеки посетител ще намери нещо за себе си и тази година - програмите са разнообразни, стилни и поетични.
"В Созопол през годините са минали и оставили своята голяма следа и възторжени почитатели всички най-най-добри музиканти на България. Нещо, за което ние работим от много години - да показваме и по-младите, и вече порасналите, и по-утвърдените. И това може би беше причината да отидем в една по-различна поза, малко по-различен начин на преосмисляне на тези концерти, защото концерти - много, човек където и да отиде. И слава богу!" - сподели вижданията на екипа артистичният директор на фестивала Маргарита Димитрова.
Цялото интервю с Маргарита Димитрова и музикални записи от предишни издания на "Аполония" чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14