Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Негово величество сладкишът“

Имало едно време

| обновено на 05.10.18 в 13:41 БНР Новини
6
Къщата с кафенето и шекерджийската работилница в Етнографския музей на открито „Етър“
Снимка: EMO „Етър“

Как са си подслаждали всекидневието и празниците българите в миналото и защо сладки изкушения са се приготвяли предимно в шекерджийските работилници? Всяка сряда на октомври, от 17.00 до 17.30 часа, в ефира на програма „Христо Ботев“ може да слушате епизоди от цикъла „Негово величество сладкишът“. Това е темата, с която смятаме да надникнем в познати, и не дотам познати култури, като Ви обещаваме разходката в света на сладкото да е толкова необичайна, колкото необичаен може да бъде и сладкият вкус в някои епохи и географски ширини.
Гости в първия епизод на поредицата са етнологът Мария Маркова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките и Боян Минчев, майстор в шекерджийската работилница на Етнографския музей на открито „Етър“ в град Габрово, наследил семейния занаят от дядо си, един от първите майстори шекерджии в музея.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Часът на Земята тази година застава зад местообитанията

За 16 поредна година се отбелязва глобалната инициатива, посветена на опазването на планетата ни. Милиони хора угасват светлините вкъщи, а знакови обществени сгради по света биват затъмнени частично или напълно. Това става всяка последна събота на месец март. Тази година "Часът на Земята" се отбелязва в над 7 хиляди града в 190 държави. В..

публикувано на 25.03.23 в 09:05

Посланикът ни във Варшава Маргарита Ганева: Половин милион поляци летуват у нас

Геометричният център на Европа се намира близо до Варшава, затова в израза "Полша е сърцето на Стария континент" няма поетично преувеличение. За някои от нас тази славянска държава е Фредерик Шопен, за други – Мария Склодовска-Кюри, за трети – крал Владислав Варненчик, а за всички – вкусните ябълки в магазина и днес и красивите блондинки на плажа в..

публикувано на 24.03.23 в 08:25

Премълчаната история на Протагонистите

"Балканска фотография. Протагонистите – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови" – така се казва новата книга на Зафер Галибов, фотограф, фотожурналист и изследовател на българската светлопис. Протагонист означава главен герой. В случая главните герои на това изследване са Тома и Никола Хитрови, представители на известната фотографската..

публикувано на 23.03.23 в 12:25

Истанбул е град, който нито поетите, нито художниците могат да уловят

"За да разгледа човек Истанбул и за да започне да го опознава, се изисква много време. Наистина трябват много дни, дори години. И в същото време в Истанбул все още има на много места, където продължават архитектурните разкопки и градът се променя. Разкопките при Бешикташ показаха, че на това място са пребивавали за известно време дори траките. В тази..

публикувано на 23.03.23 в 11:27

Епизод 3: Сам на себе си

Цикълът е от четири епизода и разказва Балканските войни през дневниците на войници, военни кореспонденти и фотографи, които изследователите наричат "Дневници на болката и страданието, за това, което бушува в телата". В цикъла проследяваме пътя на българската армия в четири основни посоки на бойните действия. На този фон са разказани и..

публикувано на 22.03.23 в 09:40