Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина Шарл Азнавур

| обновено на 01.10.18 в 16:55
Легендата на френската музика Шарл Азнавур по време на концерта му в България през 2017 г.
Снимка: БГНЕС

На 94-годишна възраст е починал известният френски певец и композитор Шарл Азнавур, съобщи АФП.

Азнавур е починал в дома си в Южна Франция.

Последният му концерт беше на 19 септември в Осака, Япония. През пролетта Азнавур отмени концерти в Япония и Узбекистан заради травма на ръката. В края на ноември 2017 г. той изнесе за първи път у нас голям концерт - част от световно турне.

В дългата си кариера Азнавур е написал повече от 1300 песни, които са продадени в тираж от повече от 180 000 000 екземпляра. Той има и повече от 60 роли в киното.

Шанур Вахинанг Азнавурян е роден в Париж на 22 май 1924 г. в семейството на арменски имигранти. Още от ранна възраст, неговите артистични родители го въвеждат в света на театъра. Не закъснява и кариерата му на певец, като едва на 9 години приема и артистичното име Азнавур. Към звездите го изстрелва самата Едит Пиаф, която след като го чува да пее го взима на турнетата си във Франция и САЩ. "Френският Франк Синатра", както ще го запомним, създава над 1000 песни, албумите му се продават в тираж от над 180 милиона в световен мащаб. Българската публика имаше честта да го види за последен път в столичната зала Арена Армеец, през ноември 2017 година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14