Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Събота сутрин в село Климент

БНР Новини
3
Алеята на родовете в село Климент
Снимка: Валери Леков

Карловското село Климент се намира в подножието на Средна гора и е едно от многобройните български села, разхвърляни из Розовата долина. Основен поминък тук, както можем да се досетим, е отглеждането на маслодайната роза. Селището се гордее и с това, че именно в него е произведено първото биологично розово масло у нас.   
За разлика от повечето български села, които наброяват от десетки до стотици жители и постоянно се топят, Климент може да се похвали с население над 1200 души. Повечето от жителите на селото работят в близките градове Карлово и Сопот. Там учат и техните деца.   
Нашето посещение в село Климент съвпадна и с празника на селото, който се провежда в деня на независимостта на страната ни – 22 септември. Но преди да ви направим съпричастни на празника, ви срещаме с Пенка и Чико Чикови, чийто живот изцяло е свързан със селото. Със своите разкази те ни върнаха назад във времето с цели 70 години.

Снимки в галерията: Валери Леков


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В огъня хората виждат силата на природата да се роди отново

Точно в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато е денят на св. св. Константин и Елена по стар стил, се извършва тази игра по огън, това тайнство. Основният ритуал е танцуването в жарава – нещо изключително, заради което традицията на нестинарството в България е включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Доколко всичко,..

публикувано на 03.06.20 в 11:47

С колело в София, ама друг път

Една от откроимите разлики между София и европейските градове е липсата на велосипедна инфраструктура. По време на изолацията още повече хора се убедиха в достойнствата и ползите от придвижване с колело, въпреки това не изглежда в скоро време промяна на трафика да е възможна. Има добри пожелания и тържествено откриване на велоотсечки, но велосипедна..

публикувано на 03.06.20 в 10:18

Филмова онлайн поредица "Коя е България"

" Коя е България " е проект, който изследва образа на съвременния българин чрез кратки документални филм-портрети. Според Световния доклад за щастието България е една от най-нещастните страни, заемаща 100-но и 97-о място в проучването през 2018 г. и 2019 г. Първите места заемат страни, водещи по фактори като здравеопазване, приходи и сигурност, но също..

публикувано на 03.06.20 в 10:15

Спомен за Невена Коканова

Голямата дама на българското кино Невена Коканова си отива от този свят на 3 юни 2000 г.  Въпреки славата, която ѝ носят големите ѝ филмови и театрални роли, Коканова остава в паметта на съвременниците си със земното си присъствие. Неизкушена от славата и признанието, тя е деликатната, ранима, скромна и търсеща, звезда от различен порядък.  "В своя живот..

публикувано на 03.06.20 в 09:34

Уроци по родолюбие с Искрен Красимиров

Ботев ни трябва не като паметник, а като жив пример за нова България ,  казва Искрен Красимиров, преподавател в Нов български университет, автор и режисьор на документални филми за Христо Ботев и за големите герои на България. Сега той пише и книга, озаглавена „Убий Ботев“, която ще оповести малко известни факти за живота на воеводата и..

публикувано на 02.06.20 в 16:32