Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредният скандален случай с дете

БНР Новини
Захари Генов, Анелия Торошанова и Йордан Тодоров (отляво надясно)
Снимка: Росица Михова

През последните години се наблюдава тенденция на увеличаване на сигналите и жалбите за деца в риск, като причините са влошените взаимоотношения и спорове за родителски права, а жалбите най-често се подават от самите родители. Християн Христов от Стара Загора е баща на 10-годишен син. Преди месеци детето беше настанено в социална институция при двама живи биологични родители.

„Видях как го дърпа един социален работник и полицаи. Изведнъж детето се отскубна. Цялата ситуация се прекрати от един прокурор, който не можа да издържи на видяното. „Не искам при мама, не искам да отида там, спасете ме“ – това бяха виковете на сина ми“. Чрез полицейска закрила детето беше настанено в Дом за настаняване от семеен тип. Сега го виждам всяка сряда по половин час“. Това сподели бащата Християн Христов пред слушателите на „Законът и Темида“.

В предаването беше поканен за коментар представител на Дирекция „Социално подпомагане“ – Стара Загора, но това не се случи, а от пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане изпратиха до екипа на предаването становище, в което се казва, че отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ – Стара Загора работи по случая от 2015 г. Към настоящия момент спрямо детето е предприета мярка за закрила по реда и условията на Закона за закрила на детето, която гарантира неговите права и интереси. За детето е осигурена закрила и психо-социална подкрепа.

Ще чуете личната история на Християн Христов, а също така и коментарите на Йордан Тодоров, председател на Фондация за защита правата на децата и на експрокурора, адвокат Захари Генов. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Росен Калпачки

Съвременното лечение на инсулт в България – възможности и проблеми

НЗОК и Лекарският съюз подписаха анекс към Националния рамков договор за медицински услуги. Промените засягат и съвременното лечение на инсулт у нас. Как се финансира то и с какви предизвикателства се борят специалистите в България – интервю с доц. Росен Калпачки, невролог, председател на Българското дружество по инсулт, началник на Клиниката..

публикувано на 21.02.24 в 14:27
Галя Койчева

Могат ли хората с увреждания да се реализират на трудовия пазар?

Възможно ли е хората с увреждания да се реализират на трудовия пазар? Обществото ни все още изпада в недоумение, що се отнася до трудоспособността на хората в неравностойно положение и техния потенциал за трудова реализация.   Галя Койчева е психолог в Центъра за защитена заетост във Варна , майка е на младеж с увреждания и притежава..

публикувано на 21.02.24 в 13:00
Проф. Тодор Кантарджиев

Порф. Тодор Кантарджиев: Болестта "Х" изисква някои много сериозни и дългогодишни мерки

Болестта "Х" не съществува, но един ден би могла да се появи. Идеята не е да се плашим, а да се подготвим за нея. Това беше една от темите в доста натоварената програма на годишната среща на Световния икономически форум , проведена в средата на месец януари в Давос. СЗО предупреди държавните лидери за рисковете от бъдещи пандемии. В интервю..

публикувано на 21.02.24 в 12:42

Платформата "Лидерландия": Героите на гражданското общество днес

Непознатите лидери в един все по-неуправляем свят. Тях открива платформата "Лидерландия" , създадена от ЛГБТ организацията "Действие", която подкрепи седем инициативи, насочени към толерантността и приемствеността в обществото. "Лидерландски бал" е отминалото заключително събитие на целия проект, което срещна и обедини всички участници в него...

публикувано на 21.02.24 в 12:30

Работа над 50 – къде и как да търсим?

За много хора над 50 години търсенето на работа може да бъде предизвикателство, което е често обтегнато от стереотипи и дискриминация. В "Нашият ден" разговаряме с Радослава Димитрова, специалист по управление на човешките ресурси и основател на НПО "Работа за нашите родители", която споделя своите наблюдения и мотивация за създаването на..

обновено на 21.02.24 в 12:11