Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Събота сутрин в село Бояна

Сградата на читалището в село Бояна
Снимка: Валери Леков

Китното селце Бояна се намира в община Вълчи дол, област Варна. Допреди Освобождението селото е било турско и се е наричало Кокарджа. Какъв е бил поводът за това неласкаво име (на турски – пор) – не се знае. След Кримската война българите от Източния и Централен Балкан започват постепенното да се заселват в земите на Североизточна България, в посока Добруджа, които в този период са с малобройно, предимно турско население. Според една легенда първата българка, която се е заселила в това село, се е казвала Яна и когато ходела по улицата турците са я сочели с думите „Бу Яна“ (Това е Яна). Та оттам може би е дошло и името на селото – Бояна.  

Днес в селото, състоящо се от три махали, живеят в мир и взаимно уважение българи, турци и роми. Общият брой на жителите му е около 250 души, основно възрастни хора. В центъра на селото има едно-единствено магазинче, до него все още стои цяла сградата на бившето училище, а срещу тях е читалището, където вече ни очакват.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Колев

Подкрепата на дребните предприемачи е важна – големите и така ще оцелеят

Българин може да е отличеният лауреат, който ще влезе в Глобалната зала на бизнес славата за 2020 година. Единственият европеец сред осемте финалисти в конкурса на международната организация Junior Achievement за тази година е сънародникът ни Борис Колев. Жури от над 230 експерти в различни сфери на бизнеса ще гласува до 5 юни. Борис е алумни на JA..

обновено на 04.06.20 в 14:51

Съвети за уволнение от Инспекцията по труда

Uvolni.me (Има начин!) – сайт с това многозначително заглавие е собственост на Николай Стоянов, главен юрисконсулт на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ), институцията, натоварена със задължението да бъде опора на работещите. Нещо повече, Стоянов заедно с Теодора Дичева, началник на отдел „Социална политика, образование и..

публикувано на 04.06.20 в 09:48
Веселина Филипова

Душата на Италия и Португалия

На пътешествие из красивите Италия и Португалия. Рубриката отново е „География на сетивата“, традиционно представяна в предаването „Семейно радио“, с водещ Ирина Вълчанова. Гид е журналистът и писател Веселина Филипова. Автор е на три книги, а последната – „Италия – земя с душа“, вече има свое второ, допълнено издание. Веселина е пътешественик, който с..

публикувано на 04.06.20 в 08:37

В огъня хората виждат силата на природата да се роди отново

Точно в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато е денят на св. св. Константин и Елена по стар стил, се извършва тази игра по огън, това тайнство. Основният ритуал е танцуването в жарава – нещо изключително, заради което традицията на нестинарството в България е включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Доколко всичко,..

публикувано на 03.06.20 в 11:47

С колело в София, ама друг път

Една от откроимите разлики между София и европейските градове е липсата на велосипедна инфраструктура. По време на изолацията още повече хора се убедиха в достойнствата и ползите от придвижване с колело, въпреки това не изглежда в скоро време промяна на трафика да е възможна. Има добри пожелания и тържествено откриване на велоотсечки, но велосипедна..

публикувано на 03.06.20 в 10:18