Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Сиси в концерт“ – един нов филмов формат в рамките на Лехар-фестивала в Бад Ишъл

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: Юлия Атцмансторфер

Със „Сиси в концерт“ художественият ръководител на Лехар-фестивала в Бад Ишъл Томас Енцингер направи това лято реверанс към голямата кинозвезда Роми Шнайдер. Актрисата щеше да навърши 80 години тази есен. С ролята на младата австрийска императрица Елизабет започва шеметната кариера на Роми Шнайдер в киното през 1955 година. И до днес филмовата трилогия за Елизабет (Сиси) на Ернст Маришка привлича с особена сила и вълшебство. На тези филмови качества се базира и новият формат „Сиси в концерт“, който е повече от един обикновен концерт. Популярната музика на Антон Профес от филмовата трилогия на Ернст Маришка е била частично и наново аранжирана от виенския композитор Паул Хертел. Той е композирал една компактна сюита, в която са претопени най-хубавите и популярни мелодии от саундтрак-а към филмите. Фестивалният оркестър „Франц Лехар“ беше представен от 50 оркестранти на сцената под диригентството на Мариус Буркет. Докато музиката звучеше бяха прожектирани откъси от филмовата трилогия. Видео-режисьорът Андреас Иво Иваншич предложи на публиката една специално за новата продукция изработена анимация с откъси от филмовата трилогия. Паралелно с това беше представена историята на създаването на филмите. Драматургът на Лехар-фестивала Джени Грегор дълбоко е „ровила“ и изследвала виенските архиви, докато е открила удивителни истории за Сиси-филмите. Актьорът Марк Вайгел – познат от оперетата на Пал Абрахам „Цветето от Хавай“ – представи на публиката писма на продуцента, режисьора и филмовия сценарист Ернст Маришка, които за първи път станаха достояние на широката общественост.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Лугански

Пианистът Николай Лугански с романтичен рецитал във Вербие

Лугански е роден в Москва на 26 април 1972. Родителите му са научни сътрудници – физик и химик. На 5-годишна възраст, преди още да знае нотите, синът им свири соната на Бетовен изцяло по слух. Завършва прочутото Централно музикално училище в Москва, а след това и Московската консерватория. Негови преподаватели са Татяна Кестнер, Татяна Николаева и..

публикувано на 01.08.21 в 09:15
Триото отляво на дясно: Михаил Иванов, Мартин Марков, Атанас Попов

Триото на Мартин Марков открива инициативата Sofia Jazz Days

В летните постпандемични месеци се наблюдава едно истински вдъхновяващо масирано завръщане на сцена на добрия нов български джаз – тук можем да споменем като изключително вдъхновяващи Джаз Форум Стара Загора (който откри сезона още в началото на юни и то съвсем тематично), провеждащото се в моментна юбилейно издание на Джаз фестивала „Варненско лято“,..

публикувано на 31.07.21 в 13:43

Повече музикант, отколкото китарист – интервю с Петър Петков (ate)

Петър Петков е класически китарист, роден в Пловдив и живеещ в Гданск, Полша. Въпреки че никога не е загърбвал напълно класическата китара, България го познава най-вече с музиката му под псевдонима ate . В това си амплоа той работи с електрическа китара и аудио ефекти, чрез които създава разливащи се минималистични композиции, които концентрират в..

публикувано на 31.07.21 в 12:53

Красимира Стоянова в „Мария ди Роан“

„Музиката е моят живот. Така ме е орисал баща ми, така и продължих и не мога да си представя всекидневието си без мисълта за нея. Не знам каква бих била, ако нямах на времето цигулката в ръцете си. Тя ми даде всичко. Операта за мен е само едно естествено продължение на любовта ми към цигулката. Чувствам живота си пълноценен и активен и съм безкрайно..

публикувано на 31.07.21 в 08:25

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2021

1 август 3.00 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Увертюра към операта „Дон Жуан“, K.527. 3.07 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония кончертанте в Ми бемол мажор, K.364. Солисти: Стивън Коупс (цигулка) и Хиоби Сим (виола). 3.39 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония № 38 в Ре мажор, K.504, „Пражка“. Изпълнява..

публикувано на 30.07.21 в 08:15