Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Сиси в концерт“ – един нов филмов формат в рамките на Лехар-фестивала в Бад Ишъл

БНР Новини
Снимка: Юлия Атцмансторфер

Със „Сиси в концерт“ художественият ръководител на Лехар-фестивала в Бад Ишъл Томас Енцингер направи това лято реверанс към голямата кинозвезда Роми Шнайдер. Актрисата щеше да навърши 80 години тази есен. С ролята на младата австрийска императрица Елизабет започва шеметната кариера на Роми Шнайдер в киното през 1955 година. И до днес филмовата трилогия за Елизабет (Сиси) на Ернст Маришка привлича с особена сила и вълшебство. На тези филмови качества се базира и новият формат „Сиси в концерт“, който е повече от един обикновен концерт. Популярната музика на Антон Профес от филмовата трилогия на Ернст Маришка е била частично и наново аранжирана от виенския композитор Паул Хертел. Той е композирал една компактна сюита, в която са претопени най-хубавите и популярни мелодии от саундтрак-а към филмите. Фестивалният оркестър „Франц Лехар“ беше представен от 50 оркестранти на сцената под диригентството на Мариус Буркет. Докато музиката звучеше бяха прожектирани откъси от филмовата трилогия. Видео-режисьорът Андреас Иво Иваншич предложи на публиката една специално за новата продукция изработена анимация с откъси от филмовата трилогия. Паралелно с това беше представена историята на създаването на филмите. Драматургът на Лехар-фестивала Джени Грегор дълбоко е „ровила“ и изследвала виенските архиви, докато е открила удивителни истории за Сиси-филмите. Актьорът Марк Вайгел – познат от оперетата на Пал Абрахам „Цветето от Хавай“ – представи на публиката писма на продуцента, режисьора и филмовия сценарист Ернст Маришка, които за първи път станаха достояние на широката общественост.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роландо Виязон

„Моцартисимо“ на Роландо Вилазон

„Когато срещнеш Моцарт, наистина намираш приятел до края на живота си – намираш светлина, която ще бъде с теб завинаги ...“ – казва Роландо Вилазон. „Музик мания“ (на 24 февруари от 17 часа) избира представителния диск, събрал много от предишните записи на певеца, включително и фрагменти от „Вълшебната флейта“, където тенорът се изявява като..

публикувано на 24.02.21 в 08:05
Стойка Миланова

Стойка Миланова – българската прима на цигулката

В две поредни издания предаването „Студио „Музика“ на програма „Христо Ботев“ въвежда слушателите в прекрасния творчески свят на голямата българска цигуларка Стойка Mиланова. Активно концертиращ артист от световна величина, виртуозен изпълнител и педагог с тънък усет към взаимодействието между традициите и съвременността, повече от половин..

обновено на 23.02.21 в 12:32
Ференц Лист 1856

210 години от рождението на Ференц Лист

Две симфонични творби на Ференц Лист ще прозвучат в транскрипции за два рояла на 22 февруари от 19 часа в камерна зала „България“. Това са симфоничната поема „Прометей” S 639 с премиера за страната и Симфония „Фауст“ S 647. Изпълнители са Янко Маринов и Станислав Станчев. Клавирната версия е изработена от композитора с изключително майсторство – не..

публикувано на 22.02.21 в 10:32

Маргьорит Лонг – пианистката-легенда

„Златната нишка, която ни свързваше с Дебюси, Равел и Форе се скъса завинаги” – с тези думи пианистът Святослав Рихтер отбелязва сбогуването си с Маргьорит Лонг след нейната кончина през 1966 г. Доскоро известна у нас като Маргарита Лонг, легендарната пианистка не само е изпълнителка-сподвижница на френския модернизъм в края на 19 и първата половина..

публикувано на 21.02.21 в 08:25

Катя Ричарели на 75

В съботната вечер програма „Христо Ботев“ ще почете 75-ия рожден ден на Катя Ричарели. „Родена съм примадона!“, пределно лаконично отговаряше през годините знаменитото сопрано на многобройните питания за впечатляващите ѝ триумфи по света. От дебюта в Мантуа през 1969 като Мими в „Бохеми“. Успехът мигом я изстрелва в звездна орбита. Възторгът..

публикувано на 20.02.21 в 08:35