Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Сиси в концерт“ – един нов филмов формат в рамките на Лехар-фестивала в Бад Ишъл

БНР Новини
Снимка: Юлия Атцмансторфер

Със „Сиси в концерт“ художественият ръководител на Лехар-фестивала в Бад Ишъл Томас Енцингер направи това лято реверанс към голямата кинозвезда Роми Шнайдер. Актрисата щеше да навърши 80 години тази есен. С ролята на младата австрийска императрица Елизабет започва шеметната кариера на Роми Шнайдер в киното през 1955 година. И до днес филмовата трилогия за Елизабет (Сиси) на Ернст Маришка привлича с особена сила и вълшебство. На тези филмови качества се базира и новият формат „Сиси в концерт“, който е повече от един обикновен концерт. Популярната музика на Антон Профес от филмовата трилогия на Ернст Маришка е била частично и наново аранжирана от виенския композитор Паул Хертел. Той е композирал една компактна сюита, в която са претопени най-хубавите и популярни мелодии от саундтрак-а към филмите. Фестивалният оркестър „Франц Лехар“ беше представен от 50 оркестранти на сцената под диригентството на Мариус Буркет. Докато музиката звучеше бяха прожектирани откъси от филмовата трилогия. Видео-режисьорът Андреас Иво Иваншич предложи на публиката една специално за новата продукция изработена анимация с откъси от филмовата трилогия. Паралелно с това беше представена историята на създаването на филмите. Драматургът на Лехар-фестивала Джени Грегор дълбоко е „ровила“ и изследвала виенските архиви, докато е открила удивителни истории за Сиси-филмите. Актьорът Марк Вайгел – познат от оперетата на Пал Абрахам „Цветето от Хавай“ – представи на публиката писма на продуцента, режисьора и филмовия сценарист Ернст Маришка, които за първи път станаха достояние на широката общественост.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Никола Порпора – майсторът на вокалната музика

Животът и творчеството на бароковия композитор Никола Порпора (1686-1768) попада във фокуса на предаването "Музика хисторика". Неаполитанецът е известен още приживе не само с композиторските си умения, но и като учител по пеене, а сред най-известните му ученици са кастратите Фаринели и Кафарели. Автор на над 50 опери, но и на оратории, кантати и..

публикувано на 06.12.22 в 08:25
Найджъл Кенеди

Класично и романтично от 5 до 9 декември

Понеделник, 5 декември. "Класично и романтично" с Цветелина Начева: • Панчо Владигеров – Класично и романтично, опус 24 - версия за оркестър, изпълнява СО на БНР с диригент Емил Табаков. Частите са: "Ригодон", "Сарабанда", "Менует", "Северна песен", "Лист от албум", "Малък марш"; • Димитър Ненов – Четири скици, изпълнители са СО на БРТ с диригент Васил..

публикувано на 04.12.22 в 12:05
Красимира Стоянова и Пьотр Бечала

Впечатляващ дебют на Красимира Стоянова в Мадрид

В съботната вечер (3 декември, от 20 часа) ще прекрачим прага на Театро Реал,за да съпреживеем емоциите на публиката на спектакъл на "Аида" от Верди състоял се на 3.11.2022 г. Това всъщност е премиерното заглавие, с което тържествено откриха сезона на 24 октомври в Кралския театър в испанската столица. Голям шум се вдигна в медиите заради..

публикувано на 03.12.22 в 08:30

Музикалният театър, оперетата и мюзикълът са жанрове на младостта

С една от последните си хитови премиери "Цигулар на покрива" Националната оперета отбелязва 50-годишен юбилей и 25 години творческа дейност на Александър Мутафчийски. Освен в ролята на млекаря Тевие, в постановката Мутафчийски е асистент-режисьор на популярния театрален режисьор Небойша Брадич. "Аз имам себе си за голям късметлия. За тези 25..

публикувано на 02.12.22 в 11:34
Аблайе Сисоко

Джаз плюс гриоти с кора

"Джазът – осмислена традиция" e тема, заслужаваща продължение. Както и активността на френския тромпетист Ибраим Маалуф, от чиито 6 проекта за последните 12 месеца миналият път представихме 5. Сега започваме с дуета му с Анжелик Киджо. Не само Франция ги свързва, както ще се убедим в съвместните им композиции. Франция свързва също голяма част..

публикувано на 30.11.22 в 16:25