Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефани Кръстева спечели музикалната стипендия "С усилия към звездите"

Стефани Кръстева

С нетърпение вече очаквахме да чуем избраниците, които получават стипендиите "С усилия към звездите" по инициатива на оперната певица Ина Кънчева  и нейната фондация "Културни перспективи". На 31 октомври в литературен клуб "Перото" имената бяха оповестени от менторите, които ще насочват младите творци:


„Визуални изкуства“ с ментор Недко Солаков – Радослав Нинов-Руди
„Театър/пърформанс“ с ментор Явор Гърдев – Емона Илиева, Констанца Гецова и Надя Керанова
„Литература“ с ментор Георги Господинов – Александър Габровски и Йонна Елми
„Музика“ с ментор Красимира Стоянова – Стефани Кръстева
„Танц“ с ментор Галина Борисова – Стефани Ханджийска


Оперната прима Красимира Стоянова не можа да присъства на събитието лично, затова се включи дистанционно от Земпер опер в Дрезден и заяви, че има един избраник, но й се иска да са много повече. Стипендията получи певицата Стефани Кръстева, но по думите на Красимира Стоянова ще бъдат поощрени по различни начини и други млади музиканти, които творят в различни жанрове: Емил Павлов (тенор в Софийската опера), Жани Костова (сопрано от Пловдивска опера), Мария Бечева (сопрано в Софийската опера), Константин Башиков (пианист), Георги Бойкин (пианист), Лъчезар Кацарски (джаз и композиция) и Живко Василев (кавалджия).

„За мен това е едно голямо дело - да могат да се подкрепят млади таланти, млади българи, които живеят в името на духа, искат да се развиват и да преставят България по най-добрия начин.“ – сподели Красимира Стоянова.

24-годишната Стефани Кръстева, възпитаничка на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна и на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София, мечтае да се развива, да работи с утвърдени диригенти и акомпанятори, за да получи по-голяма увереност за следващи конкурси и прослушвания за участия на най-престижните оперни сцени в света. Чуйте в звуковия файл споделените от нея емоции за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", и един от студийните й записи за БНР.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Последна възможност за кандидатстване за стипендиите "С усилия към звездите"

Национална стипендия „С усилия към звездите“ (Per aspera ad astra) ще подкрепя млади български артисти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс. Стипендията е учредена от Фондация „Културни перспективи” и..

публикувано на 30.08.18 в 14:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14