Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последна възможност за кандидатстване за стипендиите "С усилия към звездите"

Национална стипендия „С усилия към звездите“ (Per aspera ad astra) ще подкрепя млади български артисти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс. Стипендията е учредена от Фондация „Културни перспективи” и КЦМ 2000 ГРУП по идея на оперната певица Ина Кънчева.

Целта е всяка година да бъдат подкрепени млади български творци при реализацията на избрана от тях творческа, образователна или друга подобна инициатива, която да подпомогне техни последващи стъпки за растеж и развитие в избраната от тях област и жанр.

Кандидатстването за първото издание на конкурса за националната стипендия „С усилия към звездите“ започна на 24 май и ще приключи на 1 септември 2018 г. Стипендията включва осигуряване на финансова подкрепа за реализацията на личен проект, с който участникът е кандидатствал в конкурса. В зависимост от показаните резултати стипендиантите ще могат да получат и продължаваща подкрепа.

Всеки един стипендиант в съответната категория ще бъде съпътстван в рамките на една година от ментор – привлечени са петима изключителни личности и свободни артисти, поставящи стандарти на световната културна сцена. През 2018 година стипендиантите в отделните категории ще бъдат съветвани и окуражавани от Недко Солаков, Георги Господинов, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев.

Екипът от учредители, ментори и съмишленици, които стоят зад инициативата, силно вярва в обединяващата сила на изкуството и гледа на „С усилия към звездите” не просто като на конкурс за стипендия, а като на един нов начин на мислене, който ще демонстрира как се случва промяната към устойчиво развитие.

Национална стипендия “С усилия към звездите” 2018 се осъществява с подкрепата на Столична община.

Чуйте повече подробности в интервюто на Ирена Гъделева с Ина Кънчева - гост в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14