Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за баритона Никола Смочевски

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" ще ви припомним един голям български баритон - Никола Смочевски, изявявал се на оперните сцени у нас и в чужбина до средата на 80-те години на ХХ век, отишъл си преди точно 30 години - на 2 ноември 1988 г. Съдбата го бе дарила с красив мощен глас и с атлетична фигура - винаги правеше силно впечатление при появата си на сцената, а беше и силно въздействащ актьор.

Неговия жизнен път започва на 3 ноември 1927 г. в Дупница, а музикалната му кариера - в самодейността. На 24 години постъпва в  Музикалната академия - учи във Вокалния факултет. Първите му изяви са на концертния подиум, две години по-късно става солист на Ансамбъла на МВР, а след още две е поканен за солист на новооснованата Пловдивска опера. 12-те години, в които пее там, са решаващи за неговото развитие - натрупва репертоар и пее партии за баритон и за бас. Дебютът му е с басовата роля на Кецал от „Продадена невеста“ на Сметана. В Пловдив Смочевски подготвя 30 роли и то не само в драматичния баритонов репертоар - като Скарпия, Риголето, Амонасро, четирите превъплъщения на злото от „Хофманови разкази“, Тонио, но и ярко комедийни роли, благодарение на блестящия си актьорски талант, като например Дулитъл от „Моята прекрасна лейди“. Еталонни стават неговите герои от българския оперен репертоар - особено Осман бей от „Луд гидия“ на Парашкев Хаджиев.


От 1966 г. Смочевски  е солист на Държавния музикален театър “Стефан Македонски“. Петте сезона, в които е на сцената на театъра, той подготвя много  роли от оперети и мюзикъли като „Жирофле, Жирофла“, “Виенска кръв“, “Сватба в Малиновка“, “Целуни ме, Кейт“ , “Моята прекрана лейди“ и т.н. И в този театър той правеше впечатление с гласа и осанката си.

През 1971 г. Смочевски постъпи в трупата на Софийската опера и там остана до края на живота си. Остана в спомените на зрителите като Княз Игор, Макбет, Граф ди Луна, Амонасро, Яго - най-ярките баритонови партии. Участва като солист и с трупата на Софийската опера в гастролите в цяла Европа, Япония, и навсякъде е аплодиран заради красивия си глас и артистичните си превъплъщения. За него големият руски режисьор Борис Покровски казва, че е “майстор на сценичното изкуство“. Тежко заболяване прекъсва  живота му на 61 години, но той пее до последния си ден на сцената - участва в премиерата на „Дон Карлос“ в Софийската опера, а последният му спектакъл е на операта „Травиата“ в родния му град Дупница.

Чуйте в звуковия файл подробности от биографията на Никола Смочевски и негово изпълнение, което се пази в Златния фонд на БНР, в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14