Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Уникален, неподражаем... и велик!

Вторник, 27 ноември, от 19.20 часа, по програма "Христо Ботев"

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
6
Симеон Щерев по време на концерта в Първо студио на БНР
Снимка: Ани Петрова

Симеон Щерев отдавна е синоним на феноменален музикант. За малка страна като нашата, в едно поколение те се броят на пръстите на едната ръка, когато говорим за изпълнителите на сцена. Има и още подробности, че те се качват на голямата сцената твърде рано и продължават своя артистичен маратон поне половин век. Другото е, че няма значение на какъв точно инструмент свирят, те го правят божествено. „Човек си дава душата, ако Господ го е погалил по главата“, така Симеон Щерев – Банана сам тегли чертата в едно интервю за пресата преди време.
Защо Симеон Щерев може да свири невероятно добре и класика, и джаз и редува двата жанра през целия си път (понякога ги съчетава по неповторим начин), ами сигурно защото се движи твърде свободно и естествено във всеки стил, защото лесно общува на езика на всяка епоха, чете бързо мислите на всеки композитор. Бързината и лекотата, с която може да се включи във всяка импровизация, с различни музиканти, е била винаги впечатляваща, защото притежава качеството да живее и да чувства другите, без да им натрапва присъствието си. Затова пък и една негова фраза веднага се познава, всяко изпълнение на Симеон Щерев е неподражаемо негово – с необяснимия си аромат, в който той самият „звучи“. Ако и това не е феномен!

Видео: Част от концерта на Симеон Щерев с Биг бенда на БНР в Първо студио на БНР

Снимките във фотогалерията от Концерта на Симеон Щерев по случай неговата 75-годишнина с Биг бенда на БНР в Първо студио са на Ани Петрова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сбогуване със Станислав Ушев

Почина дългогодишният директор и главен диригент на „Симфониета“, Шумен. Станислав Ушев е роден в гр. Плевен, завършва Средно музикално училище в родния си град със специалност пиано. От 1980 г. до 1985 г. следва Оперно-симфонично дирижиране в Консерватория „Римски-Корсаков“ в Санкт Петербург в класа на професор Марис Янсонс. От 1985 г. до 1993 г. е..

публикувано на 07.12.21 в 17:01
Любомир Денев-син

Любомир Денев-син – с две нови авторски премиери

За един от младите български творци – композитора  и главен диригент на Младежка филхармония „Пионер” Любомир Денев-син – отминаващата 2021 г. е наситена с творческо вдъхновение, изяви и позитивни преживявания. Всичко това намира израз в две негови творби, които ще бъдат представени за първи път пред публика. Най-напред на 9 декември в Пазарджик в..

публикувано на 07.12.21 в 08:35

Директно от Миланската скала – откриването на сезона с „Макбет“ на Верди

В Ла Скала отбелязват 70 години от началото на Оперната гала на 7 декември. Виктор Де Сабата е този, който премества през 1951 г. откриването на сезона от 26 декември на 7 декември, денят на свети Амброзий, покровител на Милано. В годините на възстановяването след войната от 1947 г. Артуро Тосканини води театъра. На 7 декември 1951 г. Де Сабата..

публикувано на 06.12.21 в 18:00

Фолклорен радиоблиц с Таня и Теодор Недеви

Тя е народна певица, а него го вълнува рок музиката. Китара и глас, и много любов към живота. Таня Недева е солист и хорист в НФА „Филип Кутев“, възпитаник на НУФИ „Филип Кутев“ град Котел и богослов, а Теодор Недев е китарист и част от екипа на компания за софтуерни продукти, игри, реклами. Представяме ви тези двама талантливи и усмихнати..

публикувано на 06.12.21 в 09:20
Лейф Уве Андснес

Брюксел аплодира Моцартовия импулс на Лейф Уве Андснес

Въпреки влошаващата се епидемиологична обстановка в Белгия, музикалният живот в сърцето на Европа все пак продължава. Дворецът на изящните изкуства BOZAR в Брюксел бе домакин на мини-фестивал с участието на Камерния оркестър „Малер“ и норвежкия пианист Лейф Уве Андснес, който също така дирижира състава от рояла. В три поредни вечери – от 19 до 21..

публикувано на 05.12.21 в 08:55
Подкасти от БНР