Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за певицата Надежда Харитонова

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме 90-годишнината от рождението на изтъкнатата българска певица Надежда Харитонова.

Ето какво казва за нея проф. Константин Карапетров - дългогодишен сътрудник на музикалните предавания на БНР: “Надежда Харитонова е едно от престижните явления в нашия оперен живот. Тя започва кариерата си в Старозагорската опера, а после преминава на русенска сцена. Харитонова се налага с високата си интерпретаторска култура, музикална изисканост, сценична правдивост, певческа сигурност. Рядко една колоратурка се е радвала на толкова стройна и същевременно снажна фигура, на толкова красиво лице като Харитонова. Изнася най-разнообразни партии - от субретните и комедийните, до лирико-трагичните. Изключителната работоспособност на Харитонова се представя с умение и в редица роли предназначени за лиричен сопран."

Ето и няколко щрихи от биографията на Надежда Харитонова:
Родена е в Стара Загора на 26 април 1928 г. Към музиката я насочва нейната учителка по музика Кичка Баталова (майката на видната българска диригентка Росица Баталова). Надежда пее като солистка в девическия хор на града. Чува я големият български режисьор Драган Кърджиев и дава висока оценка на възможностите й - определя я като наследничка на Христина Морфова. Щом завършва гимназия, през 1947 г. Надежда Харитонова е назначена за солистка в Старозагорската опера и дебютира в операта на Моцарт „Отвличане от сарая“ година по-късно. Вокалната си подготовка тя дължи на проф. Людмила Прокопова. В периода, когато е солистка на театъра, тя подготвя голям и разнообразен репертоар: Виолета, Джилда, Мюзета, Лейла, Лакме, дори няколко оперетни роли. През 1957 г. Надежда Харитонова постъпа в Русенската опера, тогава специализира и при голямата румънска певица Арта Флореску. За 23 сезона в Русе тя изпълнява 30 роли, като към подготвените в Стара Загора добавя и Розина, Церлина, Лучия, Сузана, много роли от български опери - Зорница, Албена, Калина от „Имало едно време“, Милкана от „Запустялата воденица“, Елена от „Бунтовна песен“, и много оперетни героини - Силва, Графиня Марица, Розалинда, Хана Главари и др

Висока оценка за нейните героини Харитонова получава в пресата. В рецензия на проф. Венелин Кръстев от 1961 г. за изявата й в “Имало едно време“от Парашкев Хаджиев, постановката в Русе, четем:
"Сериозни трудности предлага партията на главната героиня Калина - виртуозната вокална партия, с нейната висока теситура и множество колоратури, са се оказали обаче по силите на Харитонова, която ни изненада с бързия си напредък в овладяването на колоратурната вокална техника и артистическо вглъбяване, макар и в един по-битов, лирико-драматичен план.“

Надежда Харитонова умира на 27 август 2005 г.

Нейно изпълнение, съхранено в богатата фонотека на БНР, можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14