Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И майката е човек

БНР Новини
Елисавета Белобрадова (вляво) и Красимира Хаджииванова
Снимка: личен архив

В това издание на рубриката „Радиоавтограф“  на предаването „Семейно радио“ ви срещаме с  Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова. Красимира и Елисавета са добре познати на много майки както в интернет пространството, така и извън него. Те са създателки на фондацията „Майко мила“ и инициативата „Оле мале“. Фондацията е насочена към проблемите на децата с увреждания и техните майки. Основната им дейност, извън фондацията, е развиването на един от най-влиятелните медийни сайтове за родители „Майко мила“, а най-добрите истории в него вече са събрани в едноименна книга. В разговора им с Ирина Вълчанова ще научите повече за тях самите, както и за многобройните им каузи.

Докато сайтът „Майко мила“ е свързан с нещата, които вълнуват всички майки ежедневно, то инициативата „Оле мале“ е посветена изцяло на майките на деца с увреждания и печалната липса на емпатия към тях в нашето общество. Кампанията достига до над 1 милион души в интернет.  Инициативата е тазгодишният  победител в кампанията за социално предприемачество „Промяната“. Основните сфери на действие на платформата „Оле мале“ са помощта за над 200 майки на деца с увреждания да си осигуряват допълнителни доходи. Това става чрез организиране на базари с продукти, изработени от тези майки, и намиране на втора работа за тях, защото те много често имат нужда от финансово обезпечаване. За точните механизми за постигане на тази благородна и значима предприемаческа цел чуйте в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анелия Торошанова, Росица Темелкова и Владимир Тошев

ПАМБ обучава съдии и адвокати по медиация

Обучението в Бургас за съдии, медиатори и адвокати се организира от Професионалната асоциация на медиаторите в България в рамките на проект "Децата на фокус в съдебната реформа". Проектът се осъществява заедно с партньорски организации – Национална мрежа за децата, Фондация „За нашите деца“ и Асоциация „Родители“. Бургаският окръжен и Районният съд..

публикувано на 17.02.20 в 13:42
Централен софийски затвор

Затворът – сляпото петно на обществото

Каква е целта на престоя в затвора? Дали виновният да осмисли и изкупи наказанието си, или да страда и да бъде тормозен? Няма ли риск човек, попаднал в затвора, да се превърне в престъпник заради обкръжението и условията в затворите?  Тези крайъгълни въпроси на наказателната философия бяха повдигнати миналата седмица, когато омбудсманът Диана Ковачева..

публикувано на 17.02.20 в 13:14
Гроздан Караджов

Гроздан Караджов: Хората с интелектуални затруднения имат потенциал

От бивш политик до бизнесмен, който се занимава със социални предприятия.  Главен герой в "Нашият ден" е Гроздан Караджов.  "Мисля, че всеки български гражданин малко или много е изкушен от политиката, дори когато вербално го отрича и казва "Това е мръсна работа..." Всеки се интересува се от въпросите на управлението, следи новините. Това е участие..

публикувано на 17.02.20 в 12:55
 Даниел Вачков

За тъй наречения "Народен съд"

На 1-ви срещу 2-ри февруари 1945 г. са изпълнени смъртните присъди срещу осъдените от 1-ви и 2-ри състав на т.нар. "Народен съд". Сред имената на убитите личат впечатляващи личности и представители на заслужили български фамилии като прочутия историк проф. Богдан Филов, световноизвестния хирург проф. Александър Станишев, Иван Вазов (племенник на..

публикувано на 17.02.20 в 07:45
Валентин Ганев, Иван Петрушинов, Йорданка Стефанова, Веселин Мезеклиев, Латинка Петрова, Кольо Михайлов (от ляво надясно)

Падащи звезди в ефира с редакция "Хумор и сатира"

Тази неделя отново ще имате възможност да се срещнете с цяла галерия ярки образи, ръководени от репортерката Йорданка. Ще ви разкажат за света и за хората, неща смешни и страшни, точно както вие обичате. Защото в ефир е звездопадът на редакция "Хумор и сатира" в предаването "Звезди посред бял ден".   В неделя, 16 февруари, от 13.00 до 14.00 – един час за..

публикувано на 16.02.20 в 08:30