Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Василе, младо даскалче”: Памет и песни за Левски в село Войнягово, Карловско

Преди 155 години Апостолът е главен за учител в нашето село. Знаем интересни легенди и пеем любимите му песни, казва секретарят на читалището Цонка Дамянова

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
3
Училището-музей на Васил Левски в двора на църквата „Св. Димитър” в с. Войнягово

Песните, свързани с живота и революционното дело на Васил Левски, отразяват един сантиментален щрих от неговата биография. Безспорна е любовта на Апостола към народната песен, несъмнена е и дарбата му на певец. Това подчертават всички негови изследователи – Иван Унджиев, Стефан Каракостов, Димитър Страшимиров, както и съвременните историци. Днес не разполагаме със специално изледване върху песните, които Левски е пял. В редица исторически трудове и документи е отделено място за неговите музикални способности. През 1987-1988 г. акад. Николай Кауфман и Димитър Стойнов публикуват студия в „Българско музикознание”, която разглежда песните, съпътствали живота на великия българин – народни и революционни, църковни песнопения. Авторите казват, че песните от неговия роден край заемат централно място в богатия му репертоар, но е трудно да се установи влизат ли например хороводни, обредни, седенкарски и др. Кои е предпочитал – градските или селските, с бързи или бавни мелодии? До нас са достигнали онези песни, които сподвижници на Левски и негови близки сочат в спомените си като любими или изпълнявани от него при различни случаи, както и песенни текстове, записни в личния му бележник.
Преди 155 години на 23 април 1864 г. (Гергьовден по стар стил) Васил Левски е главен за учител в село Войнягово, Карловско. „В какво точно се изразява неговата дейност в селото е трудно да се установи, тъй като не разполагаме с никакви документални свидетелства. Запазени са мемоарни податки на част от неговите ученици и всичко останало се основава на легенди и митове, които се предават от поколение на поколение“, казва историкът проф. Пламен Митев. С особена почит към Апостола жителите на с. Войнягово са изградили легендарни сюжети, възпяли са делата му в песни. Войняговци са запазили спомени за певческите изяви на Дякона по тлаки, сватби и седенки. Неговите любими песни днес изпълняват местни изпълнители, а легендите разказва секретарят на читалището Цонка Дамянова, уредник на училището-музей на Васил Левски във Войнягово.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 24.01.22 в 17:40

Пълен запис на концерта на радиосимфониците със солист Людмил Ангелов

Първият за тази година концерт на Симфоничния оркестър на БНР отвежда в необятния и прекрасен свят на руската музика. Под диригентството на Марк Кадин и под наслов „Руска зима“ на 21 януари в зала "България" прозвучаха две знакови творби от руската музикална класика: Концерт за пиано и оркестър №4 в сол минор от Сергей Рахманинов и Симфония №6 в..

публикувано на 24.01.22 в 16:17

Двама тенори едновременно на сцената в ролята на Отело от едноименната опера на Росини в Лиеж

Поради влошената епидемиологична обстановка в страната белгийското правителство отново въведе ограничителни мерки в културния сектор.От началото на декември в оперните и концертни зали се допускат едва 200 зрители, след представяне на зелен сертификат и задължително носене на маска. При тези нови и трудни обстоятелства на 19 декември в Кралската..

публикувано на 24.01.22 в 08:45

Сто години от рождението на Жан-Пиер Рампал

Наричаха го „Човекът със златната флейта“ и това се дължеше не само на факта, че бе собственик на единствената флейта в света, изработена от чисто злато от велик френски майстор през 1869, но и на всички скъпоценни качества и достойнства, които притежаваше. Той беше първият музикант, извоювал в наше време авторитета на флейтата като солов инструмент...

публикувано на 23.01.22 в 08:05

Вечер с изкуството на мецосопрана Мариана Пенчева

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ тази събота (22 януари от 20 часа) ще може да се докоснете до част от изкуството на великолепната българска певица Мариана Пенчева. Мариана Пенчева е родена на 17 януари през 1966 г. в Пловдив. Започва музикалното си образование в класа по оперно пеене на Иванка Михайлова в Музикалното училище в..

публикувано на 22.01.22 в 09:00
Подкасти от БНР