Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба живопис на Владимир Пенев

БНР Новини

Винаги е голямо предизвикателство да представяш изложба на художника Владимир Пенев, защото в добрия смисъл може да се каже, че той е странна птица в нашето изобразителното изкуство. И като живопис, и като личност, като характер. Галерия „Форум“ отбеляза всъщност два празника за този артист – неговия рожден ден, точно на 19 февруари, и самата изложба като концентриран, представящ всички посоки в неговото изкуство, образ. Обикновено Владимир Пенев пише за всяка своя експозиция определен кратък текст – своеобразен манифест за нещата, които във всяка нова изложба го представят. Но може би онова, което винаги е в основата на неговата живопис, е „Многопластовата реалност, различните нива на възприемане на делничното, баналното, познатото и натовареността му с друго, по-различно особено значение“. Една сграда, едно дърво, една човешка фигура, една скрита фабулност, вечните кипариси, натоварени с особена магичност, ни водят към подсъзнателното, към отварянето на други светове, към другата същност на нещата, превръщайки ги в третото око. Заглавията ни водят към това – „Нощен натюрморт“, „Ехо от любов“, „Кипариси“, „Остров за двама“, „Натюрморт в бяло“, „Онази нощ“, „Разминаване“. В изложбата има две платна, в които, като в прочутия сюжет за Невидимия човек – има ги дрехите, ръцете, обърната фигура, няма ги лицата, образите на самите човеци. Прецизен във всяко отношение Владимир Пенев показва и серия платна с кръгова форма, с рамка или без рамка, които са особена изразителност за неговата мисъл в изкуството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Три изложби, три дни: Арх. Станчо Веков с юбилейна инициатива

По повод Световния ден на архитектурата, 7 октомври, и във връзка със своята 75-годишнина, доц. д-р арх. Станчо Веков представя уникалната "Юбилейна изложба х 3". Тя включва три различни експозиции , всяка със своите специфични теми и художествени акценти, които ще бъдат показани в три галерии във Варна в три последователни дни. Изложбата е..

публикувано на 07.10.24 в 11:04

Киното – като визуалната памет на нашето общество

Какво се случва в секундите живот между два кадъра? Там, където разноликият, чаровен, конфликтен, но и все пак любим свят на родната ни кинематография се развихря? Доц. Деян Статулов, кинокритик, сценарист, ръководител на сектор "Екранни изкуства" в Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките, има отговор. Случват..

публикувано на 07.10.24 в 10:22

Владислав Христов с награда "Морето"

Националният литературен конкурс "Морето!" се проведе в Ахтопол за девети път. Журито – Митко Новков (председател), Ина Вълчанова и Ина Иванова удостои 12 автори. С творбите си участваха над 200 тази година.  Владислав Христов спечели първа награда в раздел "Поезия", а Юри Лазаров – в раздел "Проза". Сред останалите награди, връчени на 29 септември,..

публикувано на 07.10.24 в 08:35

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25