Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако децата ни нямат бъдеще – виновни сме ние

Георги Стефанов: Енергийните компании инвестират страшно много пари за черен пиар

БНР Новини
Шведската активистка по въпросите на климата Грета Тунберг (в средата) и френските студенти се събират, за да призоват за спешни мерки за борба с изменението на климата по време на демонстрация в Париж, Франция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„В продължение на 25 години много хора по време на безброй конференции са говорили за климатичните промени и са молили лидерите на нашите нации да спрат изхвърлянето на вредни емисии в атмосферата. Очевидно това не е помогнало след като количеството на вредните емисии, които продължават да се изхвърлят в атмосферата, не спира да нараства. Ето защо аз няма да моля правителствата за нищо, а ще помоля медиите да започнат да говорят за това явление като за криза, каквато то е. Ще помоля хората по света да осъзнаят, че управляващите в цял свят ни предадоха, защото сме изправени пред екзистенциална заплаха и нямаме време да продължаваме да вървим по този път.“ – каза шведската ученичка Грета Турнберг в реч пред протестиращи ученици (и не само) пред Европарламента в Брюксел. Вече цяла година Грета Турнберг всеки петък вместо да ходи на училище протестира пред Шведския парламент против замърсяването на околната среда и климатичните промени.
„Защо трябва да учиш и да се подготвяш за бъдещето, когато може и да нямаш бъдеще?“ – с този риторичен въпрос водещата Ива Дойчинова се обърна към своите гости в студиото на „Нашият ден“ - Георги Стефанов от Световния фонда за дивата природа и Антоанета Йотова, изследовател в областта на политиките за реагиране на промени в климата, които тя беше поканила, за да коментират протеста и речта на Грета Турнберг.

Георги Стефанов напомни, че това не е първият случай, когато деца протестират срещу климатичните промени. Той напомни, че през 1992 година именно речта на едно 12-годишно момиче – Севърн Сузуки, произнесена на конференцията за Устойчивото развитие на ООН в Рио де Жанейро, успява до голяма степен да преобърне преобладаващото дотогава обществено мнение и да постави в центъра на вниманието на световното обществено мнение проблема за климатичните промени. Явно децата могат да играят изключително важна роля за оформянето на нашата визията за бъдещето и за мобилизирането на обществото в борбата за това бъдеще. Още повече, че днес новите информационни технологии и новите медии разкриват нови възможности и засилват тази роля.

Антоанета Йотова: „Мога само да се възхищавам и да приветствам това, което казва Грета. То е много точно, защото всъщност моето поколение трябваше да направи тези промени, но то се провали. Моето усещане е точно токова. Целият въпрос сега е как тази енергия, която тя генерира, а тя наистина е огромна и позитивна, да я подкрепим и да я насочим така, че тя да се превърне в дела.“

„Дебатът има или няма климатични промени и какви са причините за тях продължава вече близо 50 години – каза Георги Стефанов в студиото на „Нашият ден“. И е странно, когато някои хора се опитват да отричат отговорността на човечеството за тези промени, особено след като научните доказателства, сателитните наблюдения, прегледа на геоложките промени в миналото всичко доказва, че промените се дължат на човешкия фактор“.

Ива Дойчинова обобщи проблема с думите, че се прави политически възможното, а не необходимото.

Какво още казаха Георги Стефанов и Антоанета Йотова за речта на Грета Турнберг и за климатичните промени можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49