Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Правата на жените в съвременния свят

БНР Новини
Проф. Ирена Илиева, доц. Ана Джумалиева и Анелия Торошанова (отляво надясно)
Снимка: Пламен Найденов

Образуваните преписки по признак пол в Комисията за защита от дискриминация през годините са 244, като над 75 на сто са по оплаквания от жени. За последната 2018 година те са 19. Преписките с оплаквания по този защитен признак се разпределят във втори специализиран състав, а при оплаквания и по други признаци – в петчленни заседателни състави за множествена дискриминация, различни в различните производства.

В производството пред Комисията са перманентни жалбите на бъдещи майки или на жени, върнали се от майчинство, от неблагоприятното отношение на работодателите към тях. Отношението на работодателите например към бременните служителки не е еднозначно, но в повечето случаи не е коректно. Забременяването едва ли не е тълкувано като предателство към фирмата работодател, налице са предварителни ултиматуми от работодатели срещу постъпващи на работа млади жени, че забременяването не е желателно. Негативно се променят условията за труд за призналите своята бременност, липсва например обедна почивка, налице са тормоз, дискомфорт, незачитане като пълноценни служители, дори има обвинения, че забременяването е предателство към ръководството.

Практиката на игнориране на младите майки не е чужда и в други страни на ЕС. Там жените, които опитват да се върнат на работа отново след раждане, както и при нас са нежелани от работодателите заради ангажиментите си по отглеждането на децата.

Според Директива 2010/18/ЕС на Съвета на Европа от 8 март 2010 година след отпуск по майчинство жените имат право да се върнат на същата работа, която са заемали преди да ползват този отпуск. Ако това не може да стане, работодателят трябва да им предложи да извършват дейност, съответстваща на трудовия им договор или на трудовото правоотношение. В член 13, алинея 3 на нашия Закон за защита от дискриминация се казва, че когато майката, която ползва отпуск за бременност и раждане или за отглеждане на дете, се върне на работа, има право да заеме същата длъжност или друга, равностойна на нея, и да се възползва от всяко подобрение на условията на труд, на което би имала право, ако не беше в отпуск.
От 15 до 20 процента по-ниско възнаграждение за труда си получавали жените в България в сравнение с мъжете. Подобна е разлика на заплащането по пол в страни като Франция, Португалия, Финландия, Латвия и Словакия.

В страните членки най-ниските разлики при трудовите възнаграждения на жените и мъжете са регистрирани в Люксембург и Италия – по около 5,5 процента. Най-големи разлики са отчетени в Естония – 27 на сто, Чехия, Австрия и Германия – по 22 на сто, и Великобритания – 21 на сто. Средно за всичките 28 страни в ЕС през 2015 г. например разликата в заплащането между половете е 16,3 на сто. Дамите представляват около 43 на сто от работната сила в Евросъюза.

Интересното е, че в страната ни жените, работещи в сферата на компютърните технологии, са два пъти повече от средния им брой за ЕС.

Повече по темата ще чуете от събеседниците в студиото на „Законът и Темида“ доц. Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация и проф. Ирена Илиева, директор на Института по държавата и правото към Българска академия на науките, член на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността към Съвета на Европа.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анелия Торошанова, водещ на

Законът и Темида навърши 8 години

Предаването "Законът и Темида" за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини вече 8 години помага повдигането на правната култура у нас. В годините сред темите са намирали място дела срещу мафията и организираната престъпност, както и за частни случаи и правни казуси на слушатели и съвети на юриста. От години предаването посвещава внимание..

публикувано на 05.06.20 в 15:26
Царица Роза 2020 с подгласничките си

Празникът на Казанлък "От Чудомир до наши дни"

Тази година Празникът на розата в Казанлък ще се проведе по-различно. На 5 юни градът чества своя празник и всеки желаещ може да се сдобие със знамето на града и да го постави пред дома си, включвайки се по този начин в честванията. "Тази година цъфтежът се забави и пикът - един по-различен и хубав пик, от този за който слушахме в последно време - този..

публикувано на 05.06.20 в 14:16
Архивна снимка на БЦЖ ваксина от лаборатории на френския институт „Пастьор“ от март 1931 година.

За ролята на БЦЖ ваксината в борбата с Covid-19

В разгара на пандемията с Covid-19 се оказа, че БЦЖ ваксина влияе върху заболеваемостта. В страните, където е била прилагана, броят на заразените е значително по-нисък. Това не е свързано с прякото действие на БЦЖ ваксината върху вируса, а най-вероятно става поради това, че е стимулиран вътрешният имунитет на организма. Търсят се доброволци за събиране..

публикувано на 05.06.20 в 13:12

Консенсус за зеленото бъдеще на България

Отворено писмо за зелен рестарт на българската икономика чрез иновации тази седмица бе изпратено до министър-председателя, министрите на икономиката и на околната среда и водите. Инициатива е на MOVE.BG, BESCO, Sofia Startup, Founder Institute София, Джуниър Ачийвмънт България, Нулев отпадък-България, "Институт Кръгова Икономика" и BCWT. Кризата с..

публикувано на 05.06.20 в 12:15
Снимки от книгата на Румен Манов „Приказка за България“

Ген. Иван Колев – създателят на българската кавалерия

Една нова инициатива събира двама Будители на годината 2018 г. – Румен Манов и Ивайло Шопски. Те обединяват усилия за съхраняване паметта за ген. Иван Колев – бащата на българската конница, чието име тъне в забрава. Какви са причините за това? За генерал Иван Колев разказва Румен Манов : "Ген. Иван Колев е едно от най-интересните, великите..

публикувано на 05.06.20 в 10:28