Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правата на жените в съвременния свят

БНР Новини
Проф. Ирена Илиева, доц. Ана Джумалиева и Анелия Торошанова (отляво надясно)
Снимка: Пламен Найденов

Образуваните преписки по признак пол в Комисията за защита от дискриминация през годините са 244, като над 75 на сто са по оплаквания от жени. За последната 2018 година те са 19. Преписките с оплаквания по този защитен признак се разпределят във втори специализиран състав, а при оплаквания и по други признаци – в петчленни заседателни състави за множествена дискриминация, различни в различните производства.

В производството пред Комисията са перманентни жалбите на бъдещи майки или на жени, върнали се от майчинство, от неблагоприятното отношение на работодателите към тях. Отношението на работодателите например към бременните служителки не е еднозначно, но в повечето случаи не е коректно. Забременяването едва ли не е тълкувано като предателство към фирмата работодател, налице са предварителни ултиматуми от работодатели срещу постъпващи на работа млади жени, че забременяването не е желателно. Негативно се променят условията за труд за призналите своята бременност, липсва например обедна почивка, налице са тормоз, дискомфорт, незачитане като пълноценни служители, дори има обвинения, че забременяването е предателство към ръководството.

Практиката на игнориране на младите майки не е чужда и в други страни на ЕС. Там жените, които опитват да се върнат на работа отново след раждане, както и при нас са нежелани от работодателите заради ангажиментите си по отглеждането на децата.

Според Директива 2010/18/ЕС на Съвета на Европа от 8 март 2010 година след отпуск по майчинство жените имат право да се върнат на същата работа, която са заемали преди да ползват този отпуск. Ако това не може да стане, работодателят трябва да им предложи да извършват дейност, съответстваща на трудовия им договор или на трудовото правоотношение. В член 13, алинея 3 на нашия Закон за защита от дискриминация се казва, че когато майката, която ползва отпуск за бременност и раждане или за отглеждане на дете, се върне на работа, има право да заеме същата длъжност или друга, равностойна на нея, и да се възползва от всяко подобрение на условията на труд, на което би имала право, ако не беше в отпуск.
От 15 до 20 процента по-ниско възнаграждение за труда си получавали жените в България в сравнение с мъжете. Подобна е разлика на заплащането по пол в страни като Франция, Португалия, Финландия, Латвия и Словакия.

В страните членки най-ниските разлики при трудовите възнаграждения на жените и мъжете са регистрирани в Люксембург и Италия – по около 5,5 процента. Най-големи разлики са отчетени в Естония – 27 на сто, Чехия, Австрия и Германия – по 22 на сто, и Великобритания – 21 на сто. Средно за всичките 28 страни в ЕС през 2015 г. например разликата в заплащането между половете е 16,3 на сто. Дамите представляват около 43 на сто от работната сила в Евросъюза.

Интересното е, че в страната ни жените, работещи в сферата на компютърните технологии, са два пъти повече от средния им брой за ЕС.

Повече по темата ще чуете от събеседниците в студиото на „Законът и Темида“ доц. Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация и проф. Ирена Илиева, директор на Института по държавата и правото към Българска академия на науките, член на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността към Съвета на Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач, БДЖ, обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергитици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49
Аркади Шарков

КС отмени лимитите на болнично лечение. Какво следва?

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 55 а, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), която ограничава заплащането на извършена медицинска дейност от болниците до стойностите, посочени в бюджетите им. Това означава, че след обнародването на решението на КС и влизането му в сила НЗОК няма основание да..

обновено на 18.04.24 в 10:05