Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Директно от Русе - „Musica Sacro-Profana“

БНР Новини
Снимка: baroquemusic

Преките включвания от Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе продължават с концерта „Musica Sacro-Profana“ с участието на Зефира Вълова – барокова цигулка, Явор Генов – теорба, Родни Прада – виола да гамба и Марчин Святкевич – клавесин.

В програмата ще прозвучи музика от Хайнрих Бибер, Дитрих Букстехуде, Аугустинус Кертцингер, Йохан Якоб Фробергер, Йоханес Йеронимус Капсбергер, Антонио Бертали.

В музикално отношение барокът е време на изключителен разцвет на вокалното и инструменталното изкуство. Музикалните творби се отличават с по-сложна хармония и добиват дълбочина на звученето. Крале, принцове, херцози и други благородници се стараят да се надминат един друг по великолепие и блясък. Най-богатите наемали свои собствени оркестри и лични композитори.

Чрез музиката на две ярки школи на XVII век – на северна и южна Германия, всяка със своите разпознаваеми особености, колкото различни, толкова и сходни, еднакво силно отпечатали своето влияние върху идните музиканти, концертът Musica Sacro-Profana разкрива част от многоликия, сложен дух на тази епоха, в който сякаш нищо не е достатъчно преувеличено...“ 

Концертът обещава една удивителна и вдъхновена игра на инструменталното въображение, поднесена с онази изискана виртуозност, която притежават истинските майстори на старата европейска музика, каквито са без съмнение едни от най-търсените в Европа барокови артисти Зефира Вълова, Явор Генов, Родни Прада и Марчин Святкевич!

Слушайте концерта „Musica Sacro-Profana“ на 24 март, неделя, от 19.00 ч. пряко по програма „Христо Ботев“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юли 2020 година

1 юли Свирят Албрехт Майер (обой) и Себастиан Кнауер (пиано 3.00 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Соната за цигулка в ми минор, номерация по Кьохел 304. Аранжимент за обой – Албрехт Майер. 3.11 часа – Франц Шуберт (1797-1828), Импромтю в ла бемол мажор, D 935. Изпълнява Себастиан Кнауер. 3.18 часа – Франц Шуберт (1797-1828), Импромтю в ла..

публикувано на 30.06.20 в 17:23
Фиоренца Косото

Фиоренца Косото във „Фаворитката“ на Доницети

В края на април прочутото мецосопрано отпразнува 85-ия си рожден ден. А ролята на Леонора от „Фаворитката“ на Доницети изстреля Косото в звездна орбита още в началото на 60-те години. Датата е 5 януари 1962 година – Джулиета Симионато трябва да участва в спектакъл на Миланската скала, очакван с голям интерес. Внезапно се разболява и е време Фиоренца..

публикувано на 27.06.20 в 09:10

Летни спектакли в Русе

След внезапното спиране на концертите и спектаклите Русенската опера предлага няколко срещи за своята публика. Завръщането е на 26 юни с избрани моменти от оперетата “Прилепът” на Щраус. Общо девет са събитията - оперета, детски спектакъл, камерен концерт посветен на Бетовен, гала концерт и оперен спектакъл на открито. В звуковия файл чуйте какво..

публикувано на 26.06.20 в 10:10

Румяна Барева – певицата с много превъплъщения

„От сърце може да бъде приветствана първата централна партия на младата Румяна Барева в Националния ни оперен театър. Една Християния обаятелна, одухотворена, с овладяна конструкция на ролята и преодолени трудности на вокалния стил.“ Думи на Розалия Бикс, отпечатани след премиерата на „Зографът Захарий“ от Марин Големинов играна на 17 октомври 1972..

публикувано на 26.06.20 в 09:00
Якуб Кайфош, главен музикален редактор на Radio Wave

Czeching 2020 и чешката музикална сцена по време на пандемия

Конкурсът Czeching е един от знаковите музикални проекти на дигиталната платформа Radio Wave на Чешкото национално радио. Провежда се от 2013 г. насам и има за цел популяризирането на нови чешки артисти и групи на международната сцена. От 2016 г. насам по препоръка на Катерина Хуртаева, тогавашния директор на Чешкия център в София, в Международното..

публикувано на 25.06.20 в 15:51