Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За защитените гори и за всички нас

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

„Бях се самоназначил за инспектор на дъждовните и снежни бури. И изпълнявах задълженията си добросъвестно, въпреки че не получавах нито цент за това“, пише  Хенри Дейвид Торо - американският писател и философ, известен не само с книгите си, но и с личния си пример – човек, който не само възхвалява простотата и чистотата на природата, но дори се оттегля да живее сред пустошта.  
Нели ДончеваА ние говорим не само за пътешествия, но и за защитените зони, за старите гори и за горите с висока консервационна стойност. Но и ще ви дадем идеи как можем всички ние да се назначим за инспектори на защитените гори.
Въобще пътуването е хубаво нещо, но когато сме на път можем да станем свидетели на незаконен дърводобив. Какво се прави в такива случаи и къде може да се подаде сигнал и въобще – колко често се получават подобни сигнали за незаконна сеч, ще ни каже Нели Дончева от отдел "Гори" на WWF.
А също и как самите ние, когато имаме съмнения, можем от проверим на дигиталната платформа на горите в България, която организацията е създала, къде какво се случва – дали там където се сече, има разрешително за сеч, дали става въпрос за защитени гори, за вековни гори или за гори с висока консервационна стойност.
Като идеята е съвсем ясна и точна, както казва Нели Дончева  – да има повече публичност какво става в горите.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Стоименов

Еврика! Успешни българи: Николай Стоименов

„Упорит, трудолюбив, перфекционист и всеотдаен“ – така говорят другите за Николай Стоименов. А той казва за себе си, че е скромен, но никой не му вярвал, защото скромните не казвали, че са скромни. А иначе Николай Стоименов има зад гърба си вече няколко изобретения и дълъг списък с награди, две от които от Фондация "Еврика". Едната я получава още като..

публикувано на 24.02.20 в 17:05
Проф. Румен Кастелов

Ортопедично... за зимата

Сезонни травми, остеопороза, транспортен и спортен травматизъм, начин на живот и хранене, нови методи, кремове, мазила и нестероидни противовъзпалителни срещу болка и фрактури. Проф. Румен Кастелов от Медицинския институт на МВР болница коментира темата в "За здравето": Кога е наложителна операция при счупване?  " Няма две еднакви счупвания .  От..

публикувано на 24.02.20 в 17:05

Пролетта наближава, да събудим градината

Чудесен начин да се приготвите за наближаващата пролет е да се погрижите за цветята у дома. Независимо дали имате градина, тераса или само перваз пред прозореца – сега е идеалният момент да подготвите стайните растения. А ако нямате „зелени пръсти“, т.е. имате желание, но нямате усет и познания как се гледат растения в домашни условия, чуйте съветите на..

публикувано на 24.02.20 в 14:37
Анджело Капуро при представянето на круизите в София

Приключението „Круиз“ – от първа ръка

Спомняте ли си какво пише Тери Пратчет в „Шапка пълна с небе“? Ако ви е убягнало, ще ви го припомня: „Защо си тръгваш? За да може да се завърнеш. За да може да видиш мястото, откъдето си дошъл, с нови очи и още цветове. И хората там също те виждат различно. Да се завърнеш, откъдето си започнал, не е същото като никога да не си си тръгвал.“ Е, ние от..

публикувано на 24.02.20 в 12:55
Кюфтета от коприва

Дюнер от леща и шкембе чорба от гъби с… неразличим вкус

Наричат Тел Авив „градът без почивка“ заради безконечните забавления за хора с всякакви интереси, наклонности и предпочитания. Това е едно от малкото места на Светите земи, където верските поклонници минават транзит. За феновете на танците, оригиналната кухня или напитки, на нетрадиционните ласки, картини и инсталации, това е раят. Специални апликации..

публикувано на 23.02.20 в 10:35