Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

БКИ отбелязва 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков в Москва

БНР Новини
"Опит за летене", 30 май 1984, МХАТ. Участници в спектакъла с режисьора Младен Киселов, автора на пиесата Йордан Радичков и преводачката Ника Глен.
Снимка: И. Александров/Фонд на музея на МХАТ

Със серия инициативи Българският културен институт (БКИ) в Москва отбеляза 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. Събитията започнаха с научен семинар “Феноменът Радичков” в Държавния институт по изкуствознание с участието на български и руски учени и изследователи на творчеството на писателя и продължиха с изложбата с фотографии от спектакъла “Опит за летене” в Московския художествен академичен театър. Експозицията показва ценни документални кадри от знаменито представление на Младен Киселов 35 години след неговата премиера.

Разговорът за българската литература и театър продължи в Института за световна литература “Максим Горки”, където бе представен руският превод на романа на Милен Русков ”Захвърлен в природата” в превод на Н. Нанкинова.

“Премиерата на романа на Милен Русков е повече от навременна, за да се продължи в Института за световна литература прекъснатият преди почти три десетилетия разговор за съвременната българска книга“, отбеляза домакинът на проявата - литературоведът и писател Андрей Кофман, зам.-директор на руската институция. Новият роман бе повод да се разкаже за съвместната серия ”Нов български роман” на БКИ в Москва и Библиотеката за чуждестранна литература. Фрагменти от романа прочете актьорът Алексей Яковлев. Особено вълнение предизвика писмото, което специално за случая бе написал Милен Русков.

Повече подробности за тези прояви ще научите от включването на драматурга Майя Праматарова от руската столица. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Как да оцелееш в България" с чувство за хумор

Напук на дигиталната ера, в която живее целият свят, България си има свои правила за съществуване. Винаги някак наопаки, с няколко хода назад, без кой знае какви обозначителни табели за каквото и да било, вечно в ремонт, с едни усвоени пари, но с неразрешени проблеми. Навсякъде някой нещо не е разбрал и друг му е виновен, "да" винаги е "не", но и..

публикувано на 05.06.23 в 17:05

Цветанка Еленкова издаде сборник с есета и стихове

Заглавието е "Изместването на страха", а есетата и стиховете са посветени на християнската вяра. Теодора Димова, която е редактор на сборника, казва за него:  "Есетата и стиховете в тази малка книжка са писани в състояние, в което разумът е слязъл в сърцето и те двете образуват ново сетиво, което свободно се движи във времето на Стария и Новия завет,..

публикувано на 05.06.23 в 09:45

Архитектура в търсене на бъдещето

На 18-ото Международно архитектурно изложение във Венеция Българският павилион привлече вниманието на медии и посетители с инсталацията, посветена на демографските промени в Източна Европа "Образованието е придвижване от тъмнина към светлина". Тя работи със следите от отминалия вече живот в обезлюдени български села и особено с образите на..

публикувано на 05.06.23 в 08:50

Камъните на мисълта

Под заглавие "Камъните на мисълта" излязоха на български в превод на Стоян Гяуров записките на Хенинг Ритер – германски журналист, писател и преводач. В своя предговор към книгата авторът посочва възможните прочити на своите културно-историческифрагменти:  "Известна предопределеност е налице и в това, което човек чете. Има книги, за които се пази..

публикувано на 05.06.23 в 08:30

Нощният рицар Кирил Недков и любовта към актьорската игра

Когато носиш няколко дини под мишница, все се надяваш никоя от тях да не падне до финалната права. Не толкова за да докажеш, че си успял да ги пренесеш цели, колкото за да се насладиш на момента, в който към дините ще можеш да добавиш и малко сиренце. Точно този миг на наслада обаче често ни убягва, защото винаги успяваме да излъжем съзнанието си, че..

публикувано на 03.06.23 в 08:45