Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БКИ отбелязва 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков в Москва

БНР Новини
"Опит за летене", 30 май 1984, МХАТ. Участници в спектакъла с режисьора Младен Киселов, автора на пиесата Йордан Радичков и преводачката Ника Глен.
Снимка: И. Александров/Фонд на музея на МХАТ

Със серия инициативи Българският културен институт (БКИ) в Москва отбеляза 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. Събитията започнаха с научен семинар “Феноменът Радичков” в Държавния институт по изкуствознание с участието на български и руски учени и изследователи на творчеството на писателя и продължиха с изложбата с фотографии от спектакъла “Опит за летене” в Московския художествен академичен театър. Експозицията показва ценни документални кадри от знаменито представление на Младен Киселов 35 години след неговата премиера.

Разговорът за българската литература и театър продължи в Института за световна литература “Максим Горки”, където бе представен руският превод на романа на Милен Русков ”Захвърлен в природата” в превод на Н. Нанкинова.

“Премиерата на романа на Милен Русков е повече от навременна, за да се продължи в Института за световна литература прекъснатият преди почти три десетилетия разговор за съвременната българска книга“, отбеляза домакинът на проявата - литературоведът и писател Андрей Кофман, зам.-директор на руската институция. Новият роман бе повод да се разкаже за съвместната серия ”Нов български роман” на БКИ в Москва и Библиотеката за чуждестранна литература. Фрагменти от романа прочете актьорът Алексей Яковлев. Особено вълнение предизвика писмото, което специално за случая бе написал Милен Русков.

Повече подробности за тези прояви ще научите от включването на драматурга Майя Праматарова от руската столица. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практикувайте смешните начини!

Начини да видите звезди посред бял ден има много, но най-смешният е да слушате по програма "Христо Ботев" всяка трета неделя от месеца от 13 часа директната шоупрограма на редакция "Хумор и сатира". Този път тя е със специалното участие на Георги Мамалев, който ви препоръчва да обърнете внимание на следните акценти: Жив организъм ли е българският..

публикувано на 16.01.21 в 09:15

NO BLINK дава 10 млн. лева за българска филмова продукция

В пилотния епизод на подкаста на NO BLINK „Кино с думи“ екипът сбъдва една продуцентска мечта и „предоставя“ на трима български продуценти бюджет от 10 млн. лева, които да „похарчат“ така, че направената инвестиция да има възвръщаемост. Разбира се, всичко това се случва условно, по време на разговора, в който се търси отговор на въпроса..

публикувано на 16.01.21 в 08:55

Запознайте се: Вадим Лазаркевич

Какво е детска книга без картинки? Децата обичат да гледат илюстрации, докато четат. Да им обърне внимание, че художниците са важна част от съставянето на хубава книжка точно толкова, колкото и писателите – това е задачата, която си поставя Зорница Христова в „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“.  Прави го през житейската и творческата история на..

публикувано на 15.01.21 в 14:15

„Тротоара 2020“ – новото народно читалище

229 онлайн подписа, при това предимно на млади хора, поставиха началото на новото Народно читалище „Тротоара 2020“ . Макар подписването на документите от всички учредители и управа да създаде прецедент в правото и читалищната дейност в България, този акт е по-скоро символ на възраждането във време на пандемия. „Нуждата от наистина култура и..

публикувано на 15.01.21 в 09:05

Първа книга на Хлебников на български език

Свръхзадача е да се постигне, макар и първо, възможно по-изчерпателно издание на Велимир Хлебников на български и тя е изпълнена с вещина и отдаденост. „Творения“ на „ренесансовия титан“ представят многостранното и сложно за обемане творчество на големия поет, или както гласи едно от самоназоваванията му: „Овчарят на мислите Хлебников“. Тази книга от..

публикувано на 15.01.21 в 08:35