Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БКИ отбелязва 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков в Москва

БНР Новини
"Опит за летене", 30 май 1984, МХАТ. Участници в спектакъла с режисьора Младен Киселов, автора на пиесата Йордан Радичков и преводачката Ника Глен.
Снимка: И. Александров/Фонд на музея на МХАТ

Със серия инициативи Българският културен институт (БКИ) в Москва отбеляза 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. Събитията започнаха с научен семинар “Феноменът Радичков” в Държавния институт по изкуствознание с участието на български и руски учени и изследователи на творчеството на писателя и продължиха с изложбата с фотографии от спектакъла “Опит за летене” в Московския художествен академичен театър. Експозицията показва ценни документални кадри от знаменито представление на Младен Киселов 35 години след неговата премиера.

Разговорът за българската литература и театър продължи в Института за световна литература “Максим Горки”, където бе представен руският превод на романа на Милен Русков ”Захвърлен в природата” в превод на Н. Нанкинова.

“Премиерата на романа на Милен Русков е повече от навременна, за да се продължи в Института за световна литература прекъснатият преди почти три десетилетия разговор за съвременната българска книга“, отбеляза домакинът на проявата - литературоведът и писател Андрей Кофман, зам.-директор на руската институция. Новият роман бе повод да се разкаже за съвместната серия ”Нов български роман” на БКИ в Москва и Библиотеката за чуждестранна литература. Фрагменти от романа прочете актьорът Алексей Яковлев. Особено вълнение предизвика писмото, което специално за случая бе написал Милен Русков.

Повече подробности за тези прояви ще научите от включването на драматурга Майя Праматарова от руската столица.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фолклорен фестивал "Витоша" за 28-и път

Едни от най-добрите ансамбли на Боливия, България, Грузия, Италия, Казахстан, Мексико, Молдова и Северна Македония ще гостуват на 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Основната сцена на фестивала ще бъде в Народно читалище "Витоша-1951". Зрителите ще видят танци от цял свят, базар на изкуствата и творческите занаяти,..

публикувано на 15.07.24 в 15:45

Фестивалът "Арлекино и Марионета" с шесто издание и международно участие

Шестото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" представя творческа лаборатория "Комедия дел Арте“ на Маестро Карло Бозо с актьорите Джулия Салис и Руджеро Каверни от "Ателие Театро“ Милано. Зрителите ще могат да видят спектакъл "Леонардо да Винчи в Милано“ на италиански език с либрето на български. "Има..

публикувано на 15.07.24 в 14:50
Димо Димов, Иван Митев и Емил Янев (от ляво надясно)

Театърът като всичко

В епизод 551 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора и театрален хроникьор Иван Митев. Завръщане пред радиозрителите прави и театралът Димо Димов, който е свързан с първите епизоди на предаването. Най-трудно е да се разбере как Иван Митев разпределя времето си между актьорските превъплъщения на сцената и паралелното си превъплъщение в..

публикувано на 15.07.24 в 13:35

Банкя празнува Горешляци и 55 години от обявяването си за град

За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци , посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град . Кулминацията на честванията е днес, когато Литургия по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита" ще отслужи Негово..

публикувано на 15.07.24 в 10:09

Стартира 28-ият Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От днес до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община,..

публикувано на 15.07.24 в 09:03