Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БКИ отбелязва 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков в Москва

БНР Новини
"Опит за летене", 30 май 1984, МХАТ. Участници в спектакъла с режисьора Младен Киселов, автора на пиесата Йордан Радичков и преводачката Ника Глен.
Снимка: И. Александров/Фонд на музея на МХАТ

Със серия инициативи Българският културен институт (БКИ) в Москва отбеляза 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. Събитията започнаха с научен семинар “Феноменът Радичков” в Държавния институт по изкуствознание с участието на български и руски учени и изследователи на творчеството на писателя и продължиха с изложбата с фотографии от спектакъла “Опит за летене” в Московския художествен академичен театър. Експозицията показва ценни документални кадри от знаменито представление на Младен Киселов 35 години след неговата премиера.

Разговорът за българската литература и театър продължи в Института за световна литература “Максим Горки”, където бе представен руският превод на романа на Милен Русков ”Захвърлен в природата” в превод на Н. Нанкинова.

“Премиерата на романа на Милен Русков е повече от навременна, за да се продължи в Института за световна литература прекъснатият преди почти три десетилетия разговор за съвременната българска книга“, отбеляза домакинът на проявата - литературоведът и писател Андрей Кофман, зам.-директор на руската институция. Новият роман бе повод да се разкаже за съвместната серия ”Нов български роман” на БКИ в Москва и Библиотеката за чуждестранна литература. Фрагменти от романа прочете актьорът Алексей Яковлев. Особено вълнение предизвика писмото, което специално за случая бе написал Милен Русков.

Повече подробности за тези прояви ще научите от включването на драматурга Майя Праматарова от руската столица. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.