Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Социалистическият бит като туристическа дестинация

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: The Red Flat

“The Red Flat“  е апартамент в центъра на София, който ви пренася директно в атмосферата на социализма от 80-те. Телевизорът в хола излъчва черно-бяла автентична програма от 70-те и 80-те години, архивни броеве на вестник „Работническо дело“  стоят на купчинка на секцията, а снимки на пионерчета , китеници и мебели разказват една близка, но не съвсем позната за всички история.

Посетителите получават при влизането си  и устройство със слушалки, чрез което разбират как са живели въображаемото семейство Петрови – какво са могли и не са могли да си позволят, за какво са си мечтали. Създателите му не го наричат музей, а проект, но всъщност това е един интересен експеримент, който обслужва както туристически, така и образователни цели.

Сдружение 365, авторите на градските разходки Free Sofia Tour и Communist tour, които развеждат хиляди чужди туристи тук и имат представа какво ги интересува, заедно с архитект Валери Гюров, стоят зад идеята.

Ето и как Валери Гюров го представи за „Артефир“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фридрих Вилхелм Йозеф Шелинг (1775-1854), худ. Йозеф Карл Щилер

Фридрих Шелинг – Първата систематична естетика на немския идеализъм

Фридрих Шелинг е представител на плеядата философи, писатели и личности на немската философска традиция, оставили отпечатък върху цялата европейска и световна култура. Наричат Шелинг "философския Протей". Новото издание съдържа три произведения на младия Шелинг.  Доц. д-р Огнян Касабов от СУ „Св. Климент Охридски“ разказва повече за изданието в..

публикувано на 28.07.21 в 17:05

„Дни на куклите“ в Бургас

От 1 до 7 август Бургас отново е домакин на Международния куклен фестивал на открито „Дни на куклите“. Осмото му издание започва от 19 часа със спектакъла „Пук“ на Детската театрална формация „Усмивка“, а от 20 часа ще бъде представен премиерният спектакъл „Любопитното слонче“ по Ръдиард Киплинг на домакините от Държавния куклен театър в Бургас...

публикувано на 28.07.21 в 15:41

Владимир Зарев за новия брой на сп. "Съвременник" – 2/2021

Най-авторитетното списание за литература и изкуство в България "Съвременник" пуска своя втори брой за 2021 г.  В него читателите ще имат възможност да прочетат романа на Сергей Довлатов „Зона”, поезия от Джеймс Райт, Франц Райт, Рада Александрова, Иван Христов, разкази от Джумпа Лахири, Андрея Лий, Алегра Гудман, Пламен Антов и др.;   Фрагменти от..

публикувано на 27.07.21 в 17:00
Христо Христозов

Христо Христозов: Хубавият филм има честен режисьор

В минутите след полунощ гост в „Свободни съчинения“ беше програмният директор на Дом на киното – Христо Христозов, който е и артмениджър на един от най-интересните кинофестивали у вас в момента – „MENAR“, „Master of Art“, „Музей на любовта“. Страстта му към киното се появява, когато като студент по право се премества да живее в София на ул...

публикувано на 27.07.21 в 08:15
Гергина Дворецка

Гергина Дворецка и Островът Уикенд

"Сигурно всеки на моменти е мечтал да се намира на самотен остров, където проблемите няма да го достигат. Ако в реалния живот това е невъзможно, човек може да си измисли такъв остров. Така направих аз." Така представя своята нова книга (сборник с разкази „Островът Уикенд“) поетесата, журналистката и белетристката Гергина Дворецка , кавалер на френския..

публикувано на 26.07.21 в 17:40