Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цветя растат върху найлон в творбите на младата художничка Мария Налбантова

Мария Налбантова пред своята инсталация „Какво следва“
Снимка: Ася Чанева

В изложбата „С“, която е посветена на въглерода, един позабравен от ежедневна употреба елемент, едно момиче погледна към найлона и пластмасата на настоящето с тревога за бъдещето. Употребявайки пластмаса ежедневно, не ни хрумва, че от нея може да се създаде нещо красиво. Затова обаче е нужно и нещо истинско. В случая това са цветята и растенията.

Младата художничка Мария Налбантова представя в изложбата: „С“ („Въглерод“) две свои творби: „Щастливи дни“ и „Какво следва“.  И двете работи са създадени от изсушени цветя и пластмасови изделия – в единия случай найлонова мрежа, а в другия – огромна пластмасова торбичка. Използваните техники са хербарий и бродерия.

„Щастливи дни“, Мария Налбантова. Снимка: личен архив
Според Мария промяната у хората към отговорно поведение спрямо природата не е лесна, но всеки сам може в ежедневието си да не произвежда и не изхвърля неразградим боклук.

Всички заедно живеем, градим, творим в този свят и всеки един човек трябва да се старае светът поне около него да бъде по-чист. Когато всеки изчисти около себе си, навсякъде ще стане по-чисто и ще живеем по-добре.

Мария сама събира цветята си, които след това с много старание и грижа изсушава и превръща в красиви арт творби. Оказва се, че има хора, които сами й предлагат да си набере цветя от техните градини, когато научават за какво ги използва.

Очаквайте скоро самостоятелна изложба на Мария Налбантова, а до края на май можете да видите нейните творби: „Щастливи дни“ и „Какво следва“, както и творбите на още 10 артисти в изложбата: „С“ („Въглерод“) в галерия „Червената точка“ в София.





 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любен Фързулев и приятели

Любен Фързулев показва най-новите си произведения, наред с творби на 11 художници – приятели, колеги или просто съмишленици на артиста. Според твореца "спойка на експозицията е изявената индивидуалност на авторите, техният заразителен талант". Авторът е известен със своите „дървени машини” от края на 80-те и мащабни текстилни инсталации в публичното..

публикувано на 02.07.20 в 18:23

Евгений Водолазкин за първи път на български

За първи път на български излиза роман на руския писател Евгений Водолазкин – „Лавър“ в превод на Антония Пенчева. Водолазкин е ученик на Дмитрий Лихачов, доктор на науките, специалист по староруска литература. Романът му е спечелил престижната награда „Болшая книга“ и наградата „Ясна поляна“ и е преведен на над 30 езика.  Българските читатели ще..

публикувано на 02.07.20 в 15:12

„Сфумато“ с представления на закрито

Във време, когато мненията дали да има театрални представления на закрито, или те да бъдат навън, ТР "Сфумато" отвори залите си за представления. Маргарита Младенова, която в момента продължава прекъснатите репетиции на „Дон Кихот“ в Пазарджишкия театър „Константин Величков“, сподели, че контактът с публиката е жизненоважен за артистите: „Ние се..

публикувано на 02.07.20 в 14:54
Владимир Пенев

Владимир Пенев: Да празнуваме живота всеки ден

Народният театър „Иван Вазов” продължава лятната си програма на открито с премиерата на „Всички страхотни неща” от Дънкан Макмилан. Оригиналното заглавие на пиесата на известния британски драматург е “ Every brilliant thing”. Представлението е моноспектакъл на актьора Бойко Кръстанов, който е поканил Владимир Пенев да го режисира в първата..

публикувано на 02.07.20 в 14:12

Фестивалът 180° за седми път

За седма поредна година в София се провежда  Фестивалът за експериментално и иновативно изкуство 180° . Своеобразната лаборатория, която изследва творческата свобода, ще бъде не в рамките на традиционната си седмица, а цял месец. Между 3 юли и 1 август. При това в много по-дигитален вариант. В нея се включват музиканти, композитори, хореографи, режисьори..

публикувано на 02.07.20 в 11:15