Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

#JagÄrHär / #АзСъмТук, когато ви говорят с езика на омразата

Мина Денерт
Снимка: David Lagerlöf

Социалните мрежи са може би най-важният артефакт в комуникационната среда, създаден от хора в последните десетилетия. След т.нар. „дот ком бум“ от края на 90-те, почти никоя човешка интеракция не остана неповлияна от Интернет. Времето от първите години на XXI век в масовото подсъзнание бяха характеризирани с невероятен ентусиазъм за безкритично, понякога хаотично чистосърдечно приемане на Интернет базираните комуникации – с първите форуми и мини сайтове, чат групите, a после и блоговете.

След появата на MySpace, а след това Facebook и Twitter, започнаха да прозират проблеми – изкуствено курирани персони вместо истинска лична репрезентация, задълбочаваща се алиенация и парадоксално отдалечаване от автентична комуникация. Но не само. Отвъд личните ефекти, започнахме да ставаме свидетели на социо-политически – масова мобилизация на тролове, фалшиви новини, език на омразата, превърнат в оръжие.

В борба с тези микро, но и макро процеси в социалните медии, в Швеция преди три години се създава Facebook групата #АзСъмТук. Мина Денерт започва сама, а скоро към нея се присъединяват десетки хиляди потребители, които искат твърдо да заявят, че демокрацията би останала силна, само ако систематично се противопоставяме на троловете и политически мотивираната реч на омразата.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За какво да внимаваме при покупка на самолетни билети

Слушателка на БНР си купува самолетни билети с конкретна дата, но решава да се възползва от гъвкавите условия, обявени от много авиокомпании покрай кризата и да промени тази дата в условията за промяна, цитирани в сайта на авиокомпанията. Лично в писмо до нея пише, че се дължи доплащане само, ако новите са на по-висока цена. Никъде обаче не..

публикувано на 13.05.21 в 14:52

Община Велико Търново – традиционен партньор на Събора на овцевъдите

Традиционно свързваме Велико Търново с форума “Културен туризъм“, който се провежда всяка година. Разбирам, че тази година той ще бъде отложен за есента, за да може традиционно в пълния си блясък и с много посещения и инициативи да бъде свързан. Знаем, че община Велико Търново подкрепя занаятите, старите традиции, автентичния фолклор..

публикувано на 13.05.21 в 13:44

Какво ще видим на традиционния фермерски пазар

Всяка сряда и петък пред Министерство на земеделието се провежда традиционният фермерски пазар. Организацията и възможността за реализация в голяма степен се дължи на Фондация “Биоселена“. Инициативата коментира в “Нашият ден“ Тенчо Христов от Фондацията. Идеята По тази идея работим от 2008 г. Когато стана ясно, че вече..

публикувано на 13.05.21 в 12:15

Овцевъдството у нас – любов или бизнес

Овцевъдството е традиционен поминък за страната ни. Какво е състоянието на отрасъла в момента? Как се справят хората, които са ангажирани с най-традиционната част от българското животновъдство? Темата коментира в “Нашият ден“ Симеон Караколев , съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация: “Глобалният проблем е липсата..

публикувано на 13.05.21 в 11:43

Жестокост за забавление – случаят с котката Мила

Мила е простреляна с бойно ловно оръжие и е оцеляла по чудо. Бременна с четири котета. Тя е подминавана близо седмица, като през това време е била в безпомощно състояние – лишена от вода и храна, неспособна да стои изправена. Случаят коментира в “Нашият ден“ адв. Валентина Каменарска “Във всяка цивилизована държава това би довело до..

публикувано на 13.05.21 в 10:43