Никола Тесла и светлината

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Паметникът на Тесла в Белград
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При раждането му имало страховита гръмотевична буря. Тогава акушерката казала на майка му: „Като че ли синът ти ще се окаже дете на бурята...“ Майката, която била дъщеря на православен сръбски свещеник, отвърнала пророчески: „Не – на светлината!“
Така гласи фамилната легенда за раждането на гениалния изобретател и инженер на 10 юли преди 163 години, но в това няма нищо чудно: самият Тесла остава не само епоха в областта на знанието, но и легендарна личност до ден днешен.

За неговия драматичен житейски път, започнал в селце на територията на някогашната Австро-Унгарска империя, което се намира днес в пределите на Хърватия, и завършил в самотна хотелска стая в Ню Йорк, както и за революционните му идеи, свързани с променливия ток и безжичното предаване на електрически сигнали, разговаряме с проф. д-р Николай Витанов от Института по механика при БАН. С него се опитваме да осветим противоречивата информация и за мистерии, приписвани на големия учен като неговия хипотетичен Сибирски експеримент, който някои свързват с тайнствения Тунгуски взрив на 30 юни 1908 г. – феномен, след който не остават нито метеоритни отломки, нито кратер.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На кого пречи споделената градина за Дружба

Ако четете проекти и визии за развитието на София, сигурно ще попаднете на идеята за развитие на градското градинарство. Градското градинарство е утвърден, полезен за обществото и градската среда модел, който се прилага в цяла Европа. Облагородяването на пустеещи кътчета в града и превръщането им в градина създава среда, в която всеки е приет..

публикувано на 27.11.21 в 08:20

Подривният чар на свободното време

Милионерите на време измерват благосъстоянието си не толкова във финансов план, колкото във времето, свободно от работа. Терминът за първи път се използва от журналистката Ниланджана Рой, която в статия за „Файненшъл Таймс“ през 2016 пише: „Да си заможен, носи спокойствие и сигурност в живота, но ми се иска да се научим да ценим свободното си време..

публикувано на 26.11.21 в 08:45

Излезе книгата „Българските азбуки“

Научната истина за предглаголическата писмена култура по нашите земи, за създаването на глаголицата и кирилицата и българската принадлежност на първия славянски писмен език, за култа към светите Кирил и Методий в православния и католическия свят и решаващата роля на българската държава за съхраняването и развитието на делото им, предадена в ясен,..

публикувано на 26.11.21 в 08:20

Личните имена като знак за културна идентичност

Личното име е „етикетът“, който носим цял живот и с който се обозначаваме пред останалите. Имената, които избираме за децата си, са резултат и свидетелство за родовата и националната ни принадлежност, религията, обществените норми и личните ни предпочитания. Кой от тези фактори преобладава в избора на благоевградчани в началото на ХХI век,..

публикувано на 25.11.21 в 12:56

Историци и „историци“

Историята в последно време се превърна културно пространство, в което се разгарят всякакви битки – интелектуални, академични, националистически, политически даже. Все едно сме преки свидетели на казаното от Джордж Оруел в „1984“: „Който владее миналото, владее бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото“. Сраженията за миналото са сражения за..

публикувано на 24.11.21 в 17:05